Lidem bez domova se na konci jejich života často nedostává možnosti důstojného posledního rozloučení. Lidé z různých pražských organizací, kteří se otázce bezdomovectví věnují, se zformovali do skupiny s názvem „Bezdomovci, lidé jako my“, pomocí které se snaží přicházet s novými nápady v této problematice. Jednou takovou iniciativou je „Bezdomovecký hřbitov“, který právě možnost piety po úmrtí bezdomovce umožňuje.

„Ostatky bezdomovců po úmrtí jdou většinou za příbuznými, pokud je člověk bez domova neměl, řeší to většinou městská část uložením do společného hrobu. Bezdomovecký hřbitov je virtuální, v současnosti funguje na Facebooku jako stránka. Lidé tady mohou psát, dávat vzkaz a oznamovat úmrtí bezdomovců,“ vysvětlil Jakub Marek.

Hřbitov vzešel z praxe

Duchovní otec této myšlenky založil virtuální hřbitov pražských bezdomovců na základě vlastní zkušenosti. S lidmi bez přístřeší pracuje už 10 let a často se stávalo, že tito obyvatelé najednou zmizeli neznámo kam. Buď zemřeli, nebo skončili v léčebně dlouhodobě nemocných a po čase se opět někde objevili. Nikdo ale nevedl v evidenci, jak vlastně ten který bezdomovec dopadl.

Podívejte se, jak Jakub Marek dál o iniciativě hovořil:

„Myšlenka skutečně vznikla z toho, že někteří lidé bez domova, které jsem znal, postupně umírali. Evidence bezdomoveckého hřbitova by mohla mít i statistickou vypovídající hodnotu. Veřejnost by se tak dozvěděla, kolik lidí v pražských ulicích skutečně umírá. Mělo by se o tom mluvit,“ zamyslel se během rozhovoru pro Blesk.cz Jakub Marek.

Provozovatelé stránky aktivně události kolem úmrtí nevyhledávají. Je tak čistě na uživatelích, aby navštívili stránku na sociální síti a za zemřelého bezdomovce zapálili alespoň virtuální svíčku v podobě emotikonu.

Fotogalerie
11 fotografií