Okolo 12 tisíc míst jen v Praze mohou lidé, výhradně turisté, využít ke sdílenému bydlení. Často však lidé své místnosti pronajímají pouze přes jednoho z největších hráčů na trhu – Airbnb. To hlavnímu město dělá vrásky právě proto, že dlouhodobě řeší nedostatek bytů a zvyšující se ceny těch současných. Jejich cena v posledních letech v metropoli raketově vzrostla.

Nejde jen o bydlení, ale také o poplatky pro město. Patnáctikorunový poplatek totiž většina pronajímatelů neplatí a jen loni v Česku podle dostupných informací přes Airbnb využilo bydlení až 700 tisíc lidí. Praha se tak snaží najít cestu, jak tyto problémy změnit. Diskuze probíhají ze strany magistrátu s firmou, ale také s ministerstvy, jež by mohla zákony změnit.

Sdílené bydlení řešili i europoslanci:

Video
Video se připravuje ...

Spor Babišových žen o teroristy v Praze. A Angelina Jolie má náhradu za Pitta. Blesk TV

Jen v Praze 1 se prostřednictvím aplikace nabízí 3500 bytů z celkového počtu 15 tisíc, které tu jsou. Radnice přitom evidovala pouze okolo čtyř stovek bytů, ze kterých je odváděn poplatek.

Jednání a změna zákona

„Praha problematiku Airbnb již delší dobu analyzuje a snaží se najít cestu, jak stanovit jasná pravidla, která budou platit stejně pro všechny. Paní primátorka vede jednání přímo se společností Airbnb a je důležité, že i sama společnost chce nastavit takové podmínky, aby zde mohla legálně působit. Řešit tuto problematiku je možné pouze formou zákonů, a proto jednáme na toto téma s ministerstvy,“ říká pro Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Praha navíc patří mezi deset nejvíce využívaných měst touto aplikací. Podle počtu rezervací během léta se Praha umístila na devátém místě, oproti loňskému roku je zájem vyšší téměř dvojnásobně. Ve světě přitom k regulacím nebo dokonce i návrhu zákazů přistoupili už dávno. Situace je tak podobná jako s „taxislužbou“ Uber, která naopak využívá sdílenou jízdu vozidlem. I na tento fenomén ale začala Praha reagovat pozdě a až po několika demonstracích taxikářů. Při jedné z nich například zastavili magistrálu.

Kolik stojí noci ve světových metropolích?

Fotogalerie
24 fotografií