„Samozřejmě že se bojím. Nikdy nemůžete vědět, co tu je za lidi. Je to naprosto nevhodné místo nejen kvůli tomu, že je uprostřed sídliště, ale navíc je to jedno z mála míst, kde jsme se setkávaly s dalšími maminkami, a nyní tu postávají hloučky kouřících cizinců všude okolo,“ vypráví redaktorovi Blesk.cz jedna z obyvatelek Dědiny Tereza Hofmanová.

Problémem se pro rezidenty ze Sídliště Dědina stalo nově zbudované azylové a imigrační centrum na Dědině, které denně obslouží až 750 cizinců. Lidé ani tolik neřeší záměr, jako naprosto nevhodné umístění centra společně s nulovou komunikací ze strany ministerstva vnitra, které zde odbor zřídilo.

Bez diskuze s lidmi a radnicí

Radnice dostala například pozvánku až na otevření centra. „O umístění pracoviště odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra jsme byli informováni až pozvánkou na jeho slavnostní otevření. Byli jsme tak de facto postaveni před hotovou věc,“ říká mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Ze dne na den si tak musí lidé dávat v oblasti sídliště větší pozor. „Pro mě jako ředitele školy je bezpečnost na prvním místě. Samozřejmě jsem také zaregistroval diskuze mezi rodiči o tom, že se bojí své děti posílat samotné do školy. Na druhou stranu také chápu, že takové pracoviště někde musí být, ale nerozumím tomu, proč právě v obytné zóně,“ myslí si Mojmír Dunděra, ředitel Základní školy Dědina.

Vchod do centra je spojený s knihovnou.
Autor: Robert Řehák

„Nikdy nevíte, co se může stát, a na konci školního roku budu přemýšlet o tom, jestli dítě nedám do jiné školy. Dalším problémem jsou také parkovací místa, kterých je tu už nyní velký nedostatek a další nám ubírají lidé, kteří sem jezdí do odboru azylové a imigrační politiky,“ pokračuje Hofmanová.

K mamince se přidávají i další lidé. „Podle názoru občanů a hlavně rodičů dětí žijících v těsném sousedství azylového a migračního pracoviště je jediným řešením situace přesunutí pracoviště na jinou vhodnější adresu, která není v blízkosti školy a v rezidenční oblasti,“ popisuje redaktorovi další rezident Robert Řehák.

Na radnici už mířilo mnoho lidí s touto stížností, avšak městská část s problémem nemůže nic udělat. „Já jsem předsedou společenství vlastníků jednotek v panelovém domě na sídlišti. Samozřejmě jsme to s majiteli bytů a nájemníky řešili a až na jednu ženu jsme se shodli, že podobné centrum zde v žádném případě není vhodné,“ uvádí Václav Krch.

Nejvhodnější lokalita?

Jiný názor než tisíce obyvatel sídliště ale má ministerstvo vnitra. „Lokalita na Praze 6 odpovídá spádové oblasti daného pracoviště. Hledány tak byly vhodné nemovitosti z vlastních zdrojů a následně poptávány komerční prostory na realitním trhu na území několika městských částí. Výsledná volba pak byla vyhodnocena a schválena Vládní dislokační komisí jako nejvhodnější,“ říká mluvčí ministerstva vnitra Klára Pěknicová.

Možných problémů si ale radnice vědoma je, a pokud by přišlo více podnětů od místních, začne problém řešit. „Ačkoliv dle našich informací doposud na místě k žádnému incidentu nedošlo, lidé z blízkého okolí se kvůli prakticky stálé přítomností cizinců čekajících ve skupinkách před budovou pracoviště necítí z pochopitelných důvodů zcela bezpečně,“ doplňuje Churavý.

Lidé protestují proti zřízenému azylovému a imigračnímu centru na Dědině.
Autor: David Malík

Lidem také vadí, že stejným vstupem do imigračního centra chodí také lidé do knihovny, kde se pak následně potkávají děti s cizinci ve výtahu a na schodech. Dobře také nepůsobí varovné nápisy o zákazu střelných zbraní na dveřích knihovny. Nikdo s tím však zatím nemůže nic udělat. O problému budeme i nadále informovat.  

Fotogalerie
48 fotografií