České i zahraniční kapely se od pátečního odpoledne střídají na čtyřech stageích na Výstavišti v Holešovicích. Velké ovace sklidila skupina Massive Attack, která je na hudební scéně známá četnými spolupracemi proslulí: společné nahrávky mají mimo jiné s Madonnou, Davidem Bowiem, Sinéad O´Connor nebo Damonem Albarnem z Blur či Gorillaz. Jejich hudba zní v řadě filmů včetně oscarového Matrixu.

Hodně fanoušků, tedy zejména z řad žen, si ale nenechalo ujít vystoupení britského klavíristy, zpěváka a písničkáře Toma Odella. Úspěch samozřejmě měly i české kapely jako Zrní a Umakart nebo Tata Bojs, kteří na pódiu oslavili třicáté narozeniny.

Po 20 letech se na festivalu sešli i Sexy Dancers, skupina složená ze členů J.A.R a Monkey Business s Danem Bártou a Darou Rolins. Sexy Dancers jsou považováni za legendu, přestože před lety vydali jediné album Butcher's On s hitem Slim Jim. „Na Metronomu si zahrajeme před lidmi po dvaceti letech. Věřím, že to bude stát za to. Jako účinkující navíc zhlédneme koncerty našich mnohem lepších zahraničních kolegů zdarma," uvedl před začátkem festivalu klávesista a kapelník Roman Holý. Je jediným interpretem, který byl na každém ročníku Metronome, pokaždé však s jiným projektem. První rok to byli J.A.R. s gospelovým sborem, loni Monkey Business a letos Sexy Dancers.

Zlatý hřeb večera

Jako poslední na Metronome stagei vystoupí kultovní  The Chemical Brothers, kteří jsou jedněmi z nejvýznamnějších vizionářů elektronické hudby posledního čtvrtstoletí. Společně s The Prodigy a Fatboy Slim jsou průkopníky žánru big beat. O jejich postavení na hudební scéně svědčí to, že šest z jejich alb dosáhlo první příčky britského žebříčku a že jsou držiteli čtyř cen Grammy.

Zahrála kapela Places:

Video
Video se připravuje ...

Kapela z Ostravy Places na festivalu Metronome. David Zima

Kapela Brunettes Shoot Blondes: 

Video
Video se připravuje ...

Brunettes Shoot Blondes - hudební skupina z Ukrajiny na festivalu Metronome. David Zima

Pořadatelé očekávají až 20 tisíc návštěvníků. Přesný počet oznámí v neděli.

Fotogalerie
91 fotografií