Jeho přínos pro LGBT komunitu byl značný. Založil spolek UCHO, který pořádal besedy, výlety a další setkávání komunity. Zároveň vydával i časopis pro gay komunitu. A v devadesátých letech pod záštitou spolku vypravoval dvakrát ročně tramvaj po Olomouci, která upozorňovala na problematiku AIDS.

Když jsem byl mladý, hezký, štíhlý, bylo mi osmnáct let, tehdy jsem začal jezdit do Prahy, protože jsem cítil možnost seznámit se taky s někým takovým, kdo je jako já a koho jsem v tom našem moravském regionu nemohl nalézt,“ vysvětlil pan Karel, co ho přivedlo na myšlenku založit spolek UCHO. 

„Jsem gay“

Za komunismu se gayové a lesby k orientaci nehlásili. Bylo bezpečnější o sexuální orientaci mlčet. Rodina pana Karla ale nakonec zprávu o jeho jinakosti přijala. „Dozvěděli se to nešťastnou náhodou, když mi bylo 25. Nejprve přišel šok. Ale ani netušíte, jak se mi ulevilo, že už jim nemusím lhát,“ svěřil se.Právě v tu dobu zvažoval přestěhování do Prahy. Nakonec se ale rozhodl zůstat v rodném kraji. „Mohl jsem jako většina gayů žít v Praze kvůli těm příležitostem… Tady stačí jít třikrát nahoru a dolů po Václaváku a hned na někoho narazíte,“ smál se pan Mrnka.

Chuť být mezi svými

A právě to ho inspirovalo k tomu vytvořit komunitu v Olomouci. Tu pojmenoval po tamější drbně – UCHO tety Vilemíny. Zároveň začal vydávat i plátek, ve kterém se LGBT komunita dozvěděla novinky nejen bulvárního charakteru. „Kdysi byl v Olomouci podnik, ve kterém se scházeli zejména gayové, ale postupně se to přestalo majiteli líbit, když jej všichni brali za gay klub. A tak jsme se rozhodli vytvořit vlastní diskotéku, kde bychom se setkávali,“ vzpomínal.

Konečně šťastný

Z opuštěného mladého kluka, který nezapadal, se vyklubal šťastný muž v kolektivu přátel, kteří jej neposuzovali a neodsuzovali. „Setkávalo se nás pravidelně dvě stě. Dnes už ale pořádáme jednou za čtrnáct dní sešlosti v úzkém kruhu přátel,“ svěřil se.

A jak dopadlo jeho hledání osudového partnera, které ho se původně vydal hledat do Prahy? Pan Karel si v LGBT komunitě našel svou lásku – Kamila, se kterým je již 24 let. „Díky jeho podpoře a domácímu zázemí jsem měl prostor věnovat se činnosti pro gay společnost,“ prozradil Karel se slzami v očích.

Cenu bePROUD uděluje Platforma PROUD každý rok v den boje proti homofobii. Šestý ročník předávání ceny proběhl v rezidenci nizozemského velvyslance. Slavnostní večer moderovaly Ester Janečková a Leila Abbasová.

Fotogalerie
9 fotografií