Nejvyšší soud odmítl dovolání Libora L., jenž podle pravomocného rozsudku loni zardousil partnerku v bytě v Praze-Vysočanech. Odpyká si 14,5 roku ve vězení, podstoupí také ústavní protialkoholní léčení. Výsledek dovolacího řízení oznámila Markéta Puci, mluvčí Městského soudu v Praze, který případ řešil jako první instance.

Nejvyšší soud zatím nezveřejnil odůvodnění. Léblovi jako poslední mimořádný opravný prostředek zbyla ústavní stížnost.

Týden žil s její mrtvolou

V den vraždy, tedy patrně loni 1. srpna, napadl muž svou partnerku na záchodě. Jejím škrcením prý chtěl ukončit další slovní rozepři po celodenním popíjení alkoholu.

Bezvládnou ženu přenesl do obývacího pokoje, kde ji mimo jiné napadl tyčí, protože na ni měl vztek. Bodl ji také nožem, v té době ještě prokazatelně žila. S mrtvou pak sdílel byt několik dalších dní a rozesílal za ni textové zprávy příbuzným.

Lébl se k činu přiznal po několika dnech, kdy se opil v restauraci bez peněz na zaplacení útraty. Na útok si prý příliš nevzpomíná.

U odvolacího soudu Lébl uvedl, že nechtěl ženu zabít. „Nebylo to úmyslné. Opravdu toho lituji,“ řekl. Naposledy se živil stánkovým prodejem masa v centru metropole, s družkou žil osm let. Jejich vztah provázelo pití, hádky a násilí.