Prodejnu s hodinkami luxusní značky Hublot v Široké ulici v centru Prahy přepadli v poledne loni 23. února tři muži. Podle rozsudku jimi byli Marian Karlovas, Jurij Pučkov a Andrej Istratov. Do obchodu nejprve vstoupili první dva, přičemž Karlovas si nechal od prodavače předvádět zboží.

Napadli prodavače

Po příchodu Istratova pak trojice napadla oba přítomné zaměstnance a spoutané je zanechala v zázemí obchodu. Jeden prodavač z útoku vyvázl s tržnou ranou pod okem, druhý skončil v nemocnici se zlomenou čelistí a otřesem mozku.

Lupiči, jejichž počínání v obchodě zachytily kamery, sebrali 29 kusů hodinek a z místa odešli pěšky. Další tři obvinění – Alexej Ložečnikov, Vitalij Komarovskij a Petr Odinokov – jim podle verdiktu pomáhali s koordinací činu, s příjezdem na místo a s odvozem lupu do Německa.

Lupiči pocházejí ze zemí bývalého Sovětského svazu a mají ruské nebo německé občanství. Před českými soudy stanuli jen čtyři z nich, Pučkov a Istratov jsou na útěku.

Vyšší tresty

Soud dnes vyhověl odvolání státního zástupce a čtyřem mužům zpřísnil tresty. Ložečnikov stráví ve vězení 10,5 roku místo původních osmi let. „Byl ústřední postavou této trestné činnosti a připravil podmínky pro její spáchání,“ uvedl při zdůvodnění rozsudku zpravodaj odvolacího senátu Lubš Vrba.

Odinokov bude ve vězení osm let místo šesti. Karlovas dostal osm let vězení, což je dvojnásobné zpřísnění. Istratovovi pak soud zvýšil trest o jeden rok na devět let ve vězení. Odvolací soudní senát to zdůvodnil tím, že původní tresty byly příliš mírné a část z nich byla pod zákonnou hranicí, která činila osm až 15 let vězení, přestože pro to nebyly splněny podmínky.

Zbývajícím dvěma obžalovaným zůstaly původní tresty. Tři roky vězení si odpyká spolupracující obviněný, kterým byl Komarovskij. Osmiletý trest zůstal uprchlému Pučnikovovi.

Gang z »východu«

Policie dříve uvedla, že za loupeží stála skupina Vyborg, která se specializuje na přepadání obchodů se šperky a má na svědomí také vyloupení klenotnictví Audemars Piguet v Pařížské ulici z roku 2014. Tuto skupinu tvoří hlavně lidé ze zemí bývalého Sovětského svazu, řízena je z Ruska a Finska.

Obchody s luxusními klenoty či hodinkami se v posledních letech staly několikrát terčem útoku zahraničních gangů. Policie loni oznámila, že kromě skupiny Vyborg měl některá přepadení na svědomí jiný mezinárodní gang Růžoví panteři, který tvoří především občané ze států bývalé Jugoslávie. Tato skupina má zhruba 800 členů, je řízena ze Srbska a organizuje loupeže v luxusních obchodech po celé Evropě. Pachatelé podle české policie prodávají uloupené zboží za zlomkovou cenu. Mají poznatky, že často končí v Asii.