Značky, kterých je už celkem osm desítek, se objevily v Rokycanech, ve Svojkovicích, Holoubkově, Mýtě a Kařezu. Za Cerhovicemi směrem na Prahu bude v příštích týdnech pokračovat Středočeský kraj. Tamní obce nyní dojednávají povolení.

Nákladní doprava na bývalé pražské silnici každým rokem narůstá. „Nevýhodou silnice II/605 je to, že je od okraje Prahy až po hraniční přechod Rozvadov celá souběžná s dálnicí D5. Ti řidiči, kteří chtějí ušetřit na mýtě, sjedou u nás nebo v Ejpovicích a jedou podél dálnice, bohužel přes obce,“ uvedl rokycanský místostarosta Jan Šašek.

Zákaz se týká jen tranzitujících náklaďáků.  Nevztahuje se na vozidla, která zajíždějí do území vykládat nebo nakládat, jedou do firem a provozoven na trase nebo tam chtějí nechat opravit vůz.

Jde o první podobný zákaz tranzitní dopravy v Plzeňském kraji. O ten přitom usilovala řada obcí, problémem ale bylo, že nebyly schopny nabídnout náhradní objízdnou trasu, kterou musí podle silničního zákona řidiči mít.

VIDEO: Dopravní kolaps v Praze

Video
Video se připravuje ...

Doprava v centru Prahy v pondělí 9. 7. totálně zkolabovala. Auta stála ve frontách, tramvaje nabíraly více než desítky minut zpoždění. David Zima