Na příběh filmaře Christiana Birkedale a Camilly Munk Steen, upozornila Česká televize v pořadu Události Brno. Mladí Dánové navštívili Brno kvůli hormonální léčbě na jedné z reprodukčních klinik. Dny trávili ve městě, noci v protiatomovém krytu pod Špilberkem. „Bylo to pěkné, mohli jsme tu spát a být nerušeni, v naší malé jeskyni,“ pochvalovala si Camilla pobyt ve strohé podzemní místnosti s vojenskými postelemi v reportáži ČT Události Brno.

Dánského filmaře, který spolupracoval na severských seriálech Vláda nebo Zločin, přitom pracovníci krytu od desetidenního pobytu hluboko pod zemí zrazovali. „Lidé u nás totiž většinou zvládnou přespat jednu nebo maximálně dvě noci,“ svěřil se pracovník krytu Stanislav Kovařík. Mladí Dánové ale na zátěžovém testu trvali. Byli jedněmi z prvních, kdo vůbec využili možnosti v krytu přespat.

Jejich Trille je prvním dítětem, u kterého bylo potvrzeno oficiálně početí přímo v tomto krytu. Správci památky proto nyní tříměsíční holčičce udělili do krytu bezplatný doživotní vstup. Její rodiče pak chtějí navštěvovat Brno každým rokem.

VIDEO: Co všechno zhoršuje potíže s plodností žen?

Video
Video se připravuje ...

Co všechno zhoršuje potíže s plodností žen Adam Balažovič/foto Shutterstock

Fotogalerie
8 fotografií