Během šestihodinové operace voperovali mladému Brňanovi (23) náhradní kolenní kloub a speciálně mu ukotvili endoprotézu ve zbytku jeho vlastní stehenní kosti. Mladíkovi tak zachránili kyčelní kloub a zabránili jisté invaliditě na vozíčku. Dvě třetiny stehenní kosti museli ortopedové odstranit kvůli rozsáhlému a vzácnému nádoru.

Museli jinak

„Vyvstal problém, jak kost nahradit. Možností byla náhrada štěpem, který v případě dlouhé kosti podléhá nekróze, nebo dříkovou endoprotézou, která by se těžko ve zbytku stehenní kosti zachytila, protože by neměla dostatek kotvení,“ nastínil přednosta I. Ortopedické kliniky Tomáš Tomáš. Svatoanenští ortopedové zvolili způsob, který mladíkovi zajistí plnohodnotný pohyb.

Tlačí na kost a nutí ji růst

Použili tzv. Compress systém, metodu z USA. Aktivní část endoprotézy se při ní přitáhne ke kosti »kompresáriem«. Toto speciální zařízení vyvíjí trvalý a přesně vypočtený silný tlak na kost. Ta se tím aktivuje k buněčnému růstu až k vlastní endoprotéze, která je vybavena zvláštním povrchem. Ten umožní, aby se kosti v budoucnu spojily. Takový implantát nebyl dosud v Česku použit!

Ušetří si operaci

Mladík nebude upoután na vozík. Po operaci mu zůstává jeho vlastní kyčelní kloub. Standardním zákrokem by se mu nahrazovala kyčel, stehenní kost i koleno. Použití klasické endoprotézy by přitom bylo dočasné, protože by nebyla řádně ukotvena ve zbytku stehenní kosti. Do 5 let by se uvolnila a pacient by musel na další rozsáhlou operaci.

VIDEO: Dnes děláme operace, které byly dříve sci-fi, říká transplantační chirurg Jiří Froněk z pražského IKEMu.