List The Wall Street Journal s pomocí Sharon Horesh Bergquist, lékařky a vědkyně lékařské fakulty Emoryho univerzity, sestavil přehled toho, co při nachlazení jíst a čemu se raději vyhnout:

MLÉČNÉ VÝROBKY

Jedním z nejběžnějších omylů při nachlazení je, že by se člověk měl vyhýbat mléčným výrobkům, protože zvyšují produkci hlenu. Australští vědci tento předpoklad popřeli při sérii studií v 90. letech minulého století, kdy dávali stovkám nemocných s běžným nachlazením kravské mléko nebo sojové mléko a zjistili nulový rozdíl v produkci hlenu v obou skupinách.

Tělo potřebuje zavodňovat, když je nemocné, uvedla Bergquist. "Takže pokud máte nejraději latté, počítá se to jako hydratace."

KOKTEJL JAKO LÉK?

Jen byste se měli ujistit, že vaše latté je bez kofeinu, protože všechna diuretika, mezi něž se kofein počítá, mohou podporovat dehydrataci a tím nachlazení zhoršovat. "Když jste zavodnění, vaše sliznice jsou zvlhčené a cítíte se lépe," řekla Bergquist.

Jedním z diuretik je i alkohol, který ale v případě nachlazení spadá do "smíšené kategorie". "Mírné alkoholové opojení může ulevovat od bolesti, a proto grog, punč nebo horká brandy pomáhá," dodala. Ale zatímco alkohol může dočasně zmírnit příznaky, zároveň může vyvolat dehydrataci.

KUŘECÍ POLÉVKA

Jídlo, jemuž se přezdívá "maminčin penicilín", může mít zdravotní výhody sahající za doplnění horkých tekutin a páry uvolňující ucpaný nos a zvlhčující sliznici. Studie naznačují, že samotné kuře a zelenina zpomalují mobilizaci neutrofilů - imunitních buněk, které jsou hlavním pachatelem při takových symptomech nachlazení, jako je ucpaný nos a bolest v kostech, uvedla Bergquist.

Krátkodobou úlevu může poskytnout také koření, zvláště pak pálivé, jako je pepř. Ale žádné jednotlivé koření se vědecky nepotvrdilo coby lepší než jiná, dodala Bergquist.

VITAMÍN C

Podle posledních posouzení studií účinku vitamínu C v případě nachlazení vědci zjistili, že lidé, kteří denně užívají 200 miligramů denně tohoto vitamínu, mohou snížit závažnost nachlazení, když dál užívají tuto vysokou dávku.

Začít užívat vitamín C až po nástupu nemoci stejný účinek neprokázalo. K udržení trvalého přísunu vitamínu C do těla "je rozumné pít sklenici pomerančového džusu každý den během chřipkové sezóny", uvedla Bergquist.

ZINEK

Tato látka je o něco kontroverznější, protože studie provedené na toto téma nejsou příliš kvalitní, řekla Bergquist. Nedávný výzkum ukázal, že nasazení zinku během 24 hodin od prvních symptomů může o jeden den zkrátit trvání nemoci, ale ne její závažnost. "Nejčastěji studovanou dávkou je 75 miligramů a víc, a to je třeba užívat denně po dobu trvání nachlazení, čehož je velmi těžké dosáhnout prostřednictvím jídla," dodala Bergquist.

Člověk by například musel sníst 12 ústřic, deset šálků ořechů kešu nebo 12 šálků čokolády. Možností je užívat zinek v kapslích, ale jen krátkodobě. Studie ukazují, že dlouhodobé vysoké dávky zinku mohou způsobit nedostatek mědi.