Rakovina se dá odhalit z pouhého dechu. Člověk se zhoubným nádorem má totiž na rozdíl od zdravého změněný metabolismus, a to se projeví i na vzduchu, který vydechuje. Vědci z univerzity v Coloradu společně s týmem z izraelského technologického institutu v Haifě již něco přes rok testují nanotechnologický přístroj, který by podle složení částic, které člověk vydechuje, dokázal určit, zda má člověk rakovinu plic i o jaký typ karcinomu se jedná.

Snadně, rychle, levně

„Využíváme nanotechnologií, které dokážou zachytit i velmi malé částice a na základě jejich složení dokážeme určit, zda pacient trpí rakovinou, či nikoliv,“ řekl Blesku Fred Hirsch, profesor Centra pro výzkum rakoviny při Univerzitě Colorado. „Chceme vyvinout netraumatizující, snadný a levný přístup k časnému diagnostikování,“ dodává.

Test z lékárny

Kašlání a bolest na plicích jsou první příznaky jejich nemoci, ale poukazují už na pokročilejší stadium, kdy je na chirurgické odstranění nádoru pozdě. A právě v pokročilém stadiu je u většiny pacientů rakovina plic diagnostikována nejčastěji. „Na základě složení dechu pacienta před, po a během léčby můžeme zjistit, jak reaguje na léčbu. Zda by tedy například měl zůstat na svém režimu nebo zkusit něco jiného,“ vysvětluje Hirsch. „Pokud se to podaří, můžeme se skutečně jednou dočkat toho, že testy určující rakovinu z dechu budou k dostání v lékárně. Je to však ještě opravdu hodně vzdálená budoucnost,“ uvedl profesor Hirsch.

Nemoc vyčenichá i pes

Cvičení psi rakovinu rozpoznají čichem. To tvrdí loňská studie vědců z nemocnice Schillerhoehe v Německu. Dali dohromady vzorek 220 dobrovolníků: pacienty se zhoubným nádorem, s chronickou obstrukční nemocí plic a zdravé jedince. Zkoumali, zda budou psi schopní čichem různé vzorky dechu odlišit. Výsledek byl překvapující. Psi úspěšně identifikovali 71 vzorků rakoviny plic z možných 100 a správně určili i 372 vzorků ze 400, které byly nezhoubné.

Psí konzultace

„Dech pacientů s rakovinou dokáže psí čich odlišit už v časném stadiu,“ řekl Thorsten Walles, jeden z badatelů. „Stále potřebujeme přesněji identifikovat složení vzduchu, který pacienti vydechují, takže je poněkud nešťastné, že biochemické složení vzorků neumíme se psy konzultovat,“ dodal. Skupina psích výzkumníků čítala australského a dva německé ovčáky a labradorského retrívra.

Rentgenový snímek rakoviny plic se zřetelným karcinomem
Autor: Profimedia.cz
Z čeho se skládá dech

Výdech zdravého i nemocného člověka obsahuje mimo původních složek, jako je kyslík, dusík, vodní pára a další komponenty, i množství těkavých látek: aceton, metabolický etanol, uhlovodíky a mnoho dalších. Neexistuje nějaká konkrétní látka, která by byla příznakem toho, že vyšetřovaná osoba má rakovinu plic. Určují se proto referenční hodnoty těchto částic a jejich kombinace, které mají v těle zdravého člověka a v nemocném organismu odlišné hodnoty. Zjišťování diagnózy z dechu je neinvazivní, a proto pacientům příjemnější než jiné metody vyšetření.