Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dovolená bez stresu: 5 rad, co musíte mít a vědět, abyste byli v zahraničí v klidu

/
  • Dovolená není jen odpočinek, než na ni odjedete, je to často pořádný stres a shon.
    11. července 2018 ● 15:27

    Dovolená není jen odpočinek, než na ni odjedete, je to často pořádný stres a shon. Přečtěte si, na co určitě nesmíte při vypravování za nevšedními zážitky zapomenout!

  • 1.

    Cestovní pas a pojištění

    Zkontrolujte si dobu platnosti vašeho pasu. Většina států světa při udělování víz nebo při vstupní hraniční kontrole požaduje, aby doba platnosti pasu cizince přesahovala plánovanou dobu pobytu minimálně o 6 měsíců. Navíc pas musí být strojovně čitelný. Pokud cestujete uvnitř EU, postačí vám platný doklad totožnosti. Pro občany ČR je to platný pas nebo občanský průkaz.

    Lhůta na vyřízení cestovního pasu je zhruba 30 dní, většinou to úřady zvládnou dříve, ale nelze na to spoléhat. Cena pasu je 600 Kč, děti do 15 let zaplatí stovku. Platnost pasu je stanovena na 10 let, pro děti na 5 let.

    Pokud potřebujete vydat pas expresně, připlatíte si. Do 24 hodin stojí 6000 Kč, pro děti do 15 let 2 000 Kč. Do 5 pracovních dní počítejte s cenou 3 000 Kč a 1000 Kč u dětí mladších 15 let.

    Zkontrolujte si platnost pasu.
    Autor: Hynek Zdeněk

  • 2.

    Cestovní pojištění

    Nepodceňujte ho! Nikdy nevíte, co se vám může v cizině stát a ošetření v tamních nemocnicích či dokonce převoz zpět do vlasti může mnohonásobně překročit cenu dovolené… Cestovní pojištění lze sjednat i online a doporučuje se, abyste si alespoň den zaplatili navíc kvůli nenadálým okolnostem jako je například zpoždění letadla atd.…Cena pojištění se různí podle toho, jaká kryje rizika, ale seženete ho už za 17 korun na den.

    Cestovní pojištění je důležité.
    Autor: archiv Blesk.cz

  • 3.

    Doklady

    Pokud budete cestovat po vlastní ose, nezapomeňte si zkontrolovat platnost všech potřebných dokladů. Přesvědčte se, že máte v pořádku řidičský průkaz, osvědčení o registraci vozidla a doklad o povinném ručení, tzv. zelenou kartu. Pokud je vám více než 60 let, musíte u sebe mít i doklad o zdravotní způsobilosti.

    Před cestou do zahraničí zkontrolujte řidičák a doklady k autu.
    Autor: Profimedia

  • 4.

    Dopravní předpisy a místní zvyklosti

    Pokud se vydáváte vlastním autem, zjistěte si, jaká je maximální povolená rychlost, jak je to s tolerancí alkoholu, kde smíte odpočívat a další »speciality« zemí, kterými budete projíždět. Stejně důležité je vědět, co se v které zemi smí a nesmí. Běžné věci jako je tílko a mnisukně je mnohde nepřijatelné oblečení, stejně jako třeba líbání či vodění za ruku na veřejnosti.

    Líbání na veřejnosti je v mnohých státech tabu.
    Autor: shutterstock

  • 5.

    Karta nebo hotovost?

    Karta je taková »železná zásoba« navíc není vhodné mít u sebe příliš velkou hotovost, kterou byste museli nechávat v hotelu nebo na pláži… Zase ale musíte mít drobné na zmrzlinu nebo drobné občerstvení… Dobré je proto mít oboje. Placení kartou v obchodech je stejné jako u nás, žádné jiné příplatky se k němu nepřipočítávají. Pokud vás terminál ale vyzve, zde chcete platit v české nebo místní měně, volte místní. V tomto případě kurz neurčí vaše banka, nýbrž provozovatel platebního terminálu. Přepočet kurzem provozovatele terminálu pak bývá většinou horší, než transakce zúčtovaná v místní měně a přepočtená kurzem banky.

    Autor: 

Dnešní horoskopy