Manželé Patákyovi se reflexní terapií zabývají dvacet let a za tu dobu to prý vypozorovali od svých klientů. „Když k nám někdo přichází, vyplňujeme s ním obsáhlý dotazník - ptáme se například, kolikrát týdně má maso, uzeniny, mléko, mléčné výrobky, kávu či kávu s mlékem. Pozorováním jsme přišli na to, že všichni, kteří pijí kávu s mlékem, mají zažívací potíže nebo problémy především s páteří,“ tvrdí.

Co káva s mlékem podle terapeutů v našem těle dělá za »paseku«? Podle nich obyčejná ranní káva s mlékem, na které si pochutnávají miliony lidí, způsobuje křeče dvanácterníku. „Tím se zavřou vývody a trávicí šťávy ze slinivky i žluč ze žlučníku nemohou postoupit do střev a přichází problémy se zažíváním,“ tvrdí manželé Patákyovi.

Je to nesnášenlivost

Odborník na výživu a garant iniciativy Vím, co jím a piju Petr Havlíček se nad takovým názorem pozastavuje: „Z výživového hlediska nevím, proč by káva s mlékem měla způsobit takový problém s funkcí trávicího traktu,“ říká a dodává: „Za pravděpodobnější příčinu bych považoval spíše celkovou nesnášenlivost mléka, než kombinaci kávy s mlékem.“

Káva s mlékem pomáhá

Podobného názoru je i nutriční specialistka z Fóra zdravé výživy Věra Boháčová. „Kávou s mlékem bych širokou veřejnost určitě nestrašila. Popisované ovlivňování funkce trávicího traktu je přinejmenším pozoruhodné. Snášenlivost potravin, a to nejen mléka, kávy či kávy s mlékem a případné obtíže po jejich konzumaci, jsou velmi individuální,“ upozorňuje a pokračuje: „Navíc lidem, kteří trpí zvýšenou kyselostí v žaludku, pomáhá, pokud kávu mají rádi, když ji doplní právě mlékem.“

Tip odborníka Petra Havlíčka:

Osobně se řídím doporučeními italských baristů, odborníků na kávu. Proto, aby byla káva považována za superpotravinu, musí být připravena na kvalitním přístroji. Doporučuji pít kávu vždy jako ristretto nebo italské espresso. Vždy bez cukru. V případě, že je káva správně připravena, můžeme vypít i tři šálky denně. Taková káva je zdrojem ochranných látek a je zdraví prospěšná.