1) Vsaďte na kvalitu

Základem dobrého kafe je kvalitní pražená káva. Seženete ji ve specializovaných obchodech nebo přímo v místních pražírnách. Tu čerstvě praženou, která je nejlepší, poznáte podle intenzivní vůně.

2) Vyzkoušejte více druhů

Možná vás překvapí, kolik druhů kávy vlastně existuje. Ochutnávejte a testujte. Podle šéfbaristy CrossCafe Luboše Martínka vám ale bude nejspíš nejvíc chutnat směs arabiky a robusty (např. 60:40) „Pokud si chcete připomenout, jak chutnala taková káva před 30 lety, sáhněte po čisté robustě,“ radí Martínek.

3) Zrnkům svědčí sucho

Kávy nekupujte zbytečně moc, dejte přednost menšímu balení. Uloženou ji doma můžete mít buď dobře uzavřenou v původním obalu nebo dóze. Nejvíc jí ale svědčí sucho a pokojová teplota.

4) Investujte do mlýnku

Čerstvě namleté kávě se hned tak nějaká nevyrovná. „Důrazně nedoporučuji směsi namleté již před několika měsíci, které se prodávají za cenu nižší než, za kterou lze na trhu nakoupit zelená zrnka kávy,“ říká šéfbarista CrossCafe Luboš Martínek. Podle něj pražená káva v ceně pod 300 korun za kilogram nemůže být kvalitní.

5) Melte zrna nahrubo

Každý druh kávy vyžaduje jinak namletá kávová zrnka. Zatímco třeba espresso vyžaduje jemné mletí, pro přípravu turka jsou kvůli dlouhému louhování nejlepší zrnka pomletá poměrně nahrubo.

6) Zapomeňte na vařící vodu

Někdo zalévá kávu minerálkou, další nedá dopustit na vodu ze své studně. Ať už si ale kávu vaříte z jakékoliv vody, jedno by měla mít společné – teplotu. Nezalévejte ji úplně vařící vodou, nechte ji chvíli stát. Podle baristů svědčí turkovi teplota 96 °C.

7) Je libo lomcováka nebo čulifindu?

A jak velké množství kávy vlastně do hrnku patří? Na kávu o velikosti asi 1,5 dl je potřeba 7g kávy, tedy jedna kávová odměrka.

Kafe a Češi

Statistiky mluví jasně:

* Každý dospělý Čech vypije denně v průměru jeden šálek kávy.

* Oblíbenější než instantní je káva zrnková.

* Češi mají nejraději aromatické druhy kávy, středně silné, lehce nasládlé nebo hořké.