Problém s vrácením peněz

Zaujal vás bonus ve formě vrácení pár splátek nebo části úroků při řádném splácení půjčky? Pozor! Není pro každého. Přijít o něj často můžete ve chvíli, kdy se rozhodnete splatit půjčku dříve, než je dohodnutý termín splatnosti. Banka totiž chce, abyste platili sice včas, ale dlouho.

Poplatky za předčasné splácení

Pokud není ve smlouvě či podmínkách k úvěru výslovně uvedeno, že máte předčasné splacení úvěru či mimořádnou splátku zdarma, můžete zaplatit navíc ještě poplatky. „Paradoxně pak půjčka bez velkého bonusu slíbeného na konci splácení může mít nižší měsíční splátky než půjčka s bonusem. Půjčka s bonusem si musí totiž na bonus během splácení vydělat,“ vysvětluje Ondřej Hák z Equa bank.

Důležitější než úrok je RPSN

Slepá víra v online kalkulačky se nevyplácí.
Autor: profimedia.cz
Porovnáváte si pečlivě úroky? Zbytečně! Můžete mít nízkou úrokovou sazbu, ale
vysoké poplatky či ostatní náklady na poskytnutí půjčky. Místo na úrok se zaměřte na RPSN (roční procentní sazba nákladů), které porovná skutečné náklady na půjčku. Nejvýhodnější půjčka tak nemusí být ta s nejnižším úrokem.

Zavádějící online kalkulačky

Slepá víra v online kalkulačky se nevyplácí. Údaje v nich jsou totiž pouze orientační. „Skutečnou úrokovou sazbu, od které se odvíjí výše splátky, stanovují banky na základě rizikového profilu klienta, který si banky zjistí až zpětně. Takže online kalkulačky nemohou nikdy přesně spočítat, jaká bude výše splátky a další náklady,” komentuje Ondřej Hák.

Rozdílné úroky pro půjčku a splátku

Častým trikem je to, že klient získá půjčku s akčním úrokem, ale splátku má ve výši běžného úroku. Funguje to tak, že banka nabízí splátku s akčním úrokem (např. 9 %) s tím, že například vrátí posledních pět splátek. Jenže klientovi spočítají splátky, jako by měl normální úrok (například 15 %). Takže klient má vyšší splátky a na konci života úvěru opravdu dostane zpět slíbené splátky. Tím se mu sníží částka, kterou přeplatil, a upravený úrok pak dá oněch promovaných 9 %.

Výdaje s vedením běžného účtu

K půjčce nebo hypotéce se většinou váže běžný účet, ze kterého se platí nebo strhávají splátky. Jenže za vedení tohoto účtu často musíte zaplatit.

Poplatek za příchozí platbu - splátku

Peníze se na běžný účet, ze kterého platíte splátky, musí nějak dostat. Právě příchozí platby na tento účet jsou často zpoplatněné. Banky si tím kompenzují to, že u půjčky ruší poplatky za vedení úvěru. Ten je totiž při sjednávání hned patrný, ale poplatky na běžném účtu už tolik ne.

Rada Blesku: Než kývnete nějaké bance na půjčku, projděte si pečlivě všechny podmínky jejího poskytnutí, abyste nebyli zklamáni. Slíbeného bonusu se totiž nemusíte vůbec dočkat a na první pohled levná půjčka nemusí být zdaleka tak výhodná.