Taje a specifika každého znamení zvěrokruhu neobsahují jen informace o našich vlastnostech či milostných vztazích, ale také o tom, jak to máme s penězi. Jsou to jen obecné tendence, nebo se tomu dá věřit? Statistiky ČSOB a Ery Poštovní spořitelny přináší fakta a tedy i důkazy o tom, jak to jednotlivá znamení s penězi mají.

Hodně blízký vztah k penězům a ke všemu, co se jich týká, mají Býci. Jsou spolehliví a konzervativní, ale i přesto rádi objevují nové technologie. Oproti jiným znamením nejvíce využívají například Smartbanking. „Lidé narození na konci dubna a v květnu, tedy ve znamení Býka, mají podle našich dat velmi zdravý vztah k penězům – znají jejich hodnotu a umí s nimi zacházet. Tito klienti se nejčastěji pouští do investic, ale zbytečně neriskují. Například jsou nejvíce obezřetní v používání přečerpání na běžném účtu,“ komentuje Martina Slavíková, mluvčí Ery a Poštovní spořitelny.

Naopak lidé narození ve znamení Panny využívají možnost kontokorentu, tedy přečerpání na běžném účtu, nejvíce. Právě na jejich účtech jsou totiž na konci měsíce záporné zůstatky v průměru největší. „Když se na zůstatky na účtech podíváme z druhé strany, tak zjistíme, že Střelci mají rádi k dispozici volné prostředky, a tak jsou jejich kladné zůstatky na běžných účtech nejvyšší,“ říká Pavla Hávová. Ve středu se pohybují Lvi. Ti do záporných čísel nejdou, tedy kontokorent příliš nevyužívají, ale na konci každého měsíce mají průměrně na svých účtech nejmenší kladný zůstatek. Tento fakt také zřejmě souvisí s tím, že Lvi se nejméně pouštějí do investic.

Z dat vyplynulo, že největší zastoupení mají klienti narozeni ve znamení Býka a Berana. Právě jim patří i další primát. Jsou totiž ti nejvěrnější. „Berani jsou našimi klienty v průměru nejdelší dobu,“ potvrzuje Martina Slavíková. Berani tedy nemají příliš v lásce změny a jsou také velmi opatrní. Mají rádi pokryta životní rizika, a tak mají uzavřeno relativně nejvíce životních pojištění. Štíři naopak k tomuto produktu přistupují ležérněji a jejich připojištění je nejnižší. Úplně stejně je tomu tak i v případě pojištění vozidel. Lidé narození v období od 24. října do 21. prosince, tedy Štíři a Střelci, patří podle dat k nejméně častým klientům banky.

Nejvíce běžných bankovních účtů mají otevřeni ti, co se narodili ve znamení Ryby. Tito klienti také nejvíce řeší bydlení před hypotéku. Naopak relativně nejméně hypoték mají Raci, kteří také utratí v průměru nejmenší obnos peněz z kreditních karet a spolu s Vodnáři mají také nejnižší úspory na spořicích účtech.

Kreditní karty nejvíce využívají lidé narození ve znamení Vah. Nejvíce spořiví lidé jsou narozeni ve znamení Blížence. Právě oni totiž mají otevřeno nejvíce spořicích účtů a mají na nich největší objem peněz. Ve valutách si nejvíce libují Kozorozi, kteří mají v bankách vedeno nejvíce běžných účtů v cizích měnách. Nejsou ale příliš velkými experimentátory a jejich postoj k novým technologiím je spíše opatrný. Třeba smartbanking používají Kozorozi nejméně.