Život mladého Čecha zmařily teroristické bestie. Petr Kořán (+23) z Ústí nad Labem neměl s politikou nic společného. Žil v arabské zemi v míru s jejími obyvateli. Přesto i jeho zabili sebevražední atentátnící pro slávu svého Boha a politické cíle... Petrův příběh začíná v Jeseniově ulici v Ústí nad Labem. V panelákovém 2+1 s krásným výhledem na město žil s matkou. Po skončení střední školy sháněl práci. Jeho starší sestra Marie mu sehnala zaměstnání ve svém vlastním oboru, v cestovním ruchu. U jedné z pražských cestovních kanceláří nejdřív absolvoval několikaletou stáž v Británii. Vloni na jaře učinil osudový krok - odešel do Šarm aš-Šajchu jako stálý delegát. V sobotu časně ráno ho zabila jedna z bomb, která explodovala v letovisku. Jeho tělo prý výbuch poničil tak, že nebylo k poznání. "Viděl jsem visačku s jeho jménem na černém plastovém vaku," řekl Blesku očitý svědek. Petrovu matku, která pracuje jako smluvní účetní, si Petrova sestra vzala k sobě do Prahy. Společně snad zoufalý pocit ztráty překonají...


Příběhy českých turistů: "Bouchlo to pár metrů ode mě!" Zdrcení čeští turisté se v noci ze soboty na neděli vrátili z dějiště pekelného teroru. Stovka lidí si z egyptského Šarm aš-Šajchu odvezla jedny z nejhorších zážitků svého života. Na rozdíl od asi 90 lidí, včetně Čecha Petra Kořána (+23), se však vrátili domů živí... "Bouchlo to pět metrů ode mě," vyprávěl Blesku zdrcený turista Filip Talpa (27). Jeli s přítelkyní autobusem po tržišti na jihu Šarm aš-Šajchu. Ozvala se obrovská detonace. Dveře autobusu zablokovalo auto odhozené explozí. "Oknem u řidiče jsem se svým arabským kamarádem vyskočil ven," popsal. Vytáhli Filipovu přítelkyni a další lidi. Autobus byl schopný jízdy. Odklidili auto a nastoupili zpátky. Cestou okolo zálivu Naama slyšeli další tři výbuchy a viděli davy prchajících lidí. Pak zavolal na naši ambasádu. První konkrétní informace prý naši diplomaté měli od něj. Rodině Kostkových z Prahy vymlátila exploze v obchodním centru okna v jednom pokoji. "Naštěstí se nikomu nic nestalo," řekl Blesku Robert Kostka (37). Během půl hodiny se hosté hotelu Iberotel Palace shromáždili v hale. "Dost lidí chybělo, ale mohli být někde venku," dodal pan Kostka. Viděli mnoho raněných, ale nevědí, že by mezi nimi byli i Češi. Kostkovi, Petr Talpa a asi stovka dalších Čechů se do Prahy vrátili speciálem ČSA včera krátce po půlnoci. Další speciál odletěl do Egypta včera večer. V Egyptě zatím velvyslanec Jakub Karfík a další lidé pátrají v nemocnicích po případných českých raněných. "Máme jednu oběť," řekl velvyslanec. "Podle našich posledních informací útoky žádné Čechy nezranily," uvedl.
Egypt sčítá mrtvé a pátrá po vrazích Bezvýsledné pátrání po teroristech, odklízení trosek, počítání mrtvých, večerní demonstrace asi 2000 lidí proti teroru. Tak vypadalo turistické letovisko Šarm aš-Šajch v Egyptě včera den poté, co zde zaútočili teroristé a zavraždili 88 lidí. Šlo o zatím nejkrvavější útok v Egyptě proti turistickým cílům. Tři výbuchy v rušné rekreační oblasti nastaly takřka současně a odpovědní za ně byli zřejmě čtyři atentátníci, kteří použili 500 kilogramů silných výbušnin. Ty měly být ukryty v autech pod zeleninou. Největší škody způsobil útočník, který se s polovinou zmíněného množství výbušniny ve vozidle vřítil do hotelu Ghazala Gardens v lokalitě luxusních hotelů Naama Bay. Další nálož explodovala poblíž hotelu Mövenpick. Masakr se odehrál také v tržnici v historickém centru města, kde bylo plno lidí. Mezi mrtvými a zraněnými bylo relativně málo západních turistů - agentury hovoří o sedmi až devíti zabitých a zhruba dvou desítkách zraněných. Jde vesměs o Brity a Italy. Počet obětí mezi cizinci může ještě narůst. Přes 30 těl nebylo dosud identifikováno. Stovky evropských turistů se předčasně vracely z Egypta. Tisíce ostatních však zůstávaly a další sem přilétaly. Egyptská policie zatkla v souvislosti s atentáty 95 lidí, ale u žádného zatím neprokázala podíl na masakru. K útokům se přihlásily hned dvě teroristické organizace: Brigády Abdulláha Azzama napojené na AlKajdu a dosud neznámá organizace Svatých válečníků v Egyptě.