Převratná novinka začne platit od 1. ledna 2013. Ale jako všechno nové, má samozřejmě své výhody i nevýhody. Hlavní výhodou je to, že člověk může odejít do důchodu až o pět let dříve, a bez jakýchkoli sankcí. Zatím je to totiž tak, že kdo si zvolí předčasný odchod do důchodu, přijde o hodně peněz.

Předdůchod naopak nabízí možnost zůstat doma až do doby řádného důchodu bez jakýchkoli postihů. A stát dokonce bude za předdůchodce platit zdravotní pojištění.


Od státu ani korunu
Nevýhodou pak je, že po celou dobu předdůchodu nezaplatí stát předdůchodci ani korunu. Ten musí žít ze svých úspor, které si našetřil ve III. pilíři. O to méně pak bude mít ze svých úspor ve »skutečném« důchodu.

Kromě toho je pevně stanovená i částka, kterou musí ze svých úspor měsíčně čerpat. A zhruba 8000 korun, o které jde, nejsou žádné drobné. Pokud se totiž rozhodnete jít do předdůchodu o pět let dříve, musíte mít našetřeno nejméně 441 468 korun.


Ušetří se na podpoře
Kromě předdůchodců na tom vydělá i stát. Přibývá totiž lidí, kteří jsou jen krok od důchodu, ale nemají práci a ani šanci na její získání. Tím, že budou žít ze svých úspor, stát ušetří na podpoře v nezaměstnanosti i na případných předčasných důchodech, které by jinak čerpali.

Bez peněz nejsou výhody
Máte naspořeno méně peněz, než vyžaduje zákon? I tak můžete jít do předdůchodu. Ale nepočítejte se státní podporou. Stát za vás nebude platit ani zdravotní pojištění, a ani se vám doba předdůchodu nepromítne do výše starobního důchodu. Nicméně nepřijdete o státní příspěvky na penzijní

Spořte si, ať v důchodu nepočítáte každou korunu
Autor: profimedia.cz
připojištění.


Změna se vyplatí
Podle odhadů by člověk s průměrným příjmem, který by využil maximální dobu předdůchodu, měl starobní penzi až o zhruba 4 000 korun vyšší než člověk v předčasném důchodu, a to v závislosti na době, která by mu při přiznání předčasného starobního důchodu chyběla do dosažení důchodového věku. A ten v předčasném důchodu má ještě navíc penzi sníženou trvale, i poté, co dosáhne řádného důchodového věku.

Nejčastější otázky a odpovědi
*Proč se vůbec předdůchody zavádějí?
Aby lidé, kteří mají blízko do důchodu, nemuseli jít do předčasného důchodu. Ten je pro ně finančně méně výhodný. Předdůchod je výhodnější jak pro předdůchodce (nekrátí se mu důchod), tak pro stát – ušetří na důchodu, i když kráceném. Předdůchodce totiž žije ze svých našetřených peněz.


*Je nějaký rozdíl mezi předčasným důchodem a předdůchodem?
Předčasný starobní důchod je vyplácený ze státního důchodového systému (tedy toho, kam přispívají všichni zaměstnanci ze svých výdělků). Předčasností se ale vyplácený důchod hodně krátí a to i po dosažení důchodového věku. Naopak předdůchod je vyplácený z osobních úspor (III. pilíř) a starobní důchod se nekrátí.  


*Kdy můžu jít do předdůchodu?
Do předdůchodu můžete jít nejdříve pět let před dosažením zákonem stanoveného důchodového věku.


*Co když budu v předdůchodu a najdu si práci? Můžu ten předdůchod nějak přerušit?
Ne, nemůžete. Jakmile jednou začnete předdůchod čerpat, musíte ho využívat až do doby svého řádného důchodového věku. Ovšem možnost při pobírání předdůchodu zároveň pracovat není nijak omezena.


*Proč je předdůchod výhodnější?
Protože za vás bude stát po celou dobu platit zdravotní pojištění. Tahle doba se vám přitom zároveň při výpočtu starobního důchodu vyloučí a nedojde tak z rozmělnění předchozích výdělků. Předčasným důchodem se naopak starobní důchod krátí.


*Kolik si musím naspořit, abych mohl jít do předdůchodu?
Podle zákona to musí být minimálně 30 procent průměrné mzdy. Tu pro důchodové pojištění vyhlašuje ministerstvo práce a sociálních věcí a každý rok se mění. Letos je to 24 526 korun měsíčně. To znamená, že nyní by musel mít zájemce o předdůchod, který by čerpal pět let, našetřeno nejméně 441 468 korun. Na nejkratší, tedy dvouletý předdůchod, by stačilo 176 588 korun.


*Kde musím mít ty peníze uložené? Nemůže to být na nějakém spořícím účtu?
Ne, nemůže. Než si o důchod požádáte, musíte mít peníze uložené na účtu

Pokud budete mít dostatek vlastních peněz, můžete jít do předdůchodu, zdravotní pojištění za vás zaplatí stát
Autor: profimedia.cz
některého z účastnických fondů ve 3. pilíři. Ty začnou fungovat až od ledna 2013. Pokud máte penzijní připojištění, můžete si ho do některého z fondů převést, a to klidně i těsně před čerpáním předdůchodu.


*Penzijní připojištění nemám, ale mám nějaké úspory, ze kterých můžu čerpat. Jak si to mám zařídit?
Své úspory můžete jednorázově převést do některého z fondů ve III. pilíři (tzv. doplňkové penzijní připojištění), nicméně pro možnost čerpat dávku včetně předdůchodu je nutné splnit podmínku minimální doby placení příspěvku 60 měsíců. Pokud o možnosti předdůchodu důchodu uvažujete a smlouvu ve III. pilíři nemáte, uzavřete ji co nejdřív, i když na ni třeba část úspor plánujete převést až těsně před žádostí o předdůchod.


*Od kdy je možné si o předdůchod požádat a koho?
O předdůchod si můžete požádat od 1. ledna 2013, a to ve své penzijní společnosti a peníze vám bude vyplácet buď penzijní společnost nebo životní pojšťovna podle typu dávky, kterou si zvolíte.

Předdůchod:
PLUSY
*umožní vám jít do důchodu až o pět let dříve
*stát za vás zaplatí zdravotní pojištění
*nekrátí se doba ani základ pro výpočet starobního důchodu.

MINUSY   
*vyplácí se z vašich úspor na důchod
*musíte mít našetřeno celkem dost peněz (minimálně 440 000 korun na 5 let)
*jakmile se pro předdůchod rozhodnete, není možné z něj vycouvat.

Na důchod může přispět zaměstnavatel
Chybí vám peníze na předdůchod? Zkuste o příspěvek požádat zaměstnavatele. Pokud vám nějakou tu korunu přihodí, může využít daňového zvýhodnění. Z příspěvku do 30 000 korun totiž nemusí odvádět daň z příjmu. Samozřejmě ho nemůžete k vyplacení peněz nijak nutit, ale »zatlačit« na něj je možné třeba v rámci kolektivního vyjednávání.  

Předdůchod zajistí nové fondy
I když »papírově« začnou předdůchody fungovat už od 1. ledna 2013, podle některých odborníků bude jejich rozjezd o dost pomalejší. Je to dané hlavně tím, že předdůchod můžou využít jen účastníci doplňkového penzijního spoření. Jenže všichni, kteří teď mají penzijní připojištění, se stanou od 1. ledna 2013 automaticky účastníky tzv. transformovaného fondu. A v něm není možné předdůchod čerpat. Bude tak nutné z transformovaného fondu přestoupit do nových účastnických fondů doplňkového penzijního spoření. To je možné kdykoliv po 1. lednu 2013.

Na profesi nezáleží
Původně měla být šance odejít do důchodu dřív určená jen některým profesím. Horníci, taviči a další těžké profese měly mít možnost odejít do důchodu dřív za výhodných podmínek. Dnes je ale novinka určená všem profesím bez rozdílu.


Chat s odborníkem
Kdy si můžete požádat o předdůchod? A kolik peněz si musíte našetřit? Na vše okolo předdůchodů se můžete ptát v úterý 20. listopadu
Tomáše Machance, ředitele odboru sociálního pojištění Ministerstva práce a sociálních věcí. Na chatu bude od 14 do 15 hodiny. Své dotazy můžete vkládat na www.blesk.cz/chat už teď!