Podle optimistických prognóz odborníků se Češi s Němci platově srovnají až v roce 2035, podle pesimistů nikdy. I to je zřejmě důvod, proč Češi hledají pracovní příležitosti v cizině. Dostanou dobře zaplaceno a v některých oborech i něco navíc. Společenské uznání. „Sociální pracovníci v Česku nedosahují ani průměrné mzdy,“ říká Marie Scheibová, místopředsedkyně Společnosti sociálních pracovníků ČR. A to i přes skutečnost, že většina z nich má vysokoškolské vzdělání. V Německu je průměrný plat sociálního pracovníka 62 975 Kč a navíc je péče o handicapované a staré lidi vysoce společensky ceněna.

Zatímco za hranicemi berou o několik tisíc korun víc než němečtí účetní, u nás mají plat mnohem nižší. „Platy u nás opravdu neodpovídají náročnosti tohoto zaměstnání. Sociální pracovníci jsou většinou lidé s vysokoškolským vzděláním a jsou v práci vystavováni obrovské zátěži. Pomáhají lidem, kteří se dostanou do těžké životní situace, např. při ztrátě zaměstnání, ale i ztrátě bydlení, při zdravotním postižení, onemocnění či rozpadu rodiny. Přitom nedosahují ani průměrné mzdy,“ říká Marie Scheibová, místopředsedkyně Společnosti sociálních pracovníků ČR.

Jde i o prestiž

Špatný postoj k sociální práci je podle ní ve společnosti hluboce zakořeněný. „Sociální zařízení se říká záchodům, když je někdo socka, znamená to žebrák ale zároveň i sociální pracovníci. S takovým přístupem se jen těžko získává společenské postavení, které mají kolegové v Německu,“ popisuje Scheibová. Ve většině zaměstnání přitom v Německu platí jednoduché pravidlo. Na východě jsou platy menší než na západě a ženy berou méně než muži. Vymykají se pouze východoněmecké prodavačky v maloobchodě, pošťačky a číšnice, které berou více než mužské protějšky ze západu. A dokonce až o pět a půl tisíce korun.

Tabulku s platovými rozdíly mezi Českem a Německem najdete zde

Manažeři v Česku a v Německu

Německým kolegům mohou závidět i vrcholoví pracovníci. Řada lidí ve vysokých pozicích totiž v Česku bere i menší než průměrný plat! Zatímco nejhůře odměňovaná čtvrtina technických ředitelů z Německa si měsíčně přijde na více než 166 tisíc korun, u nás berou ti nejchudší z nich ani ne 20 tisíc. A to je pořádný rozdíl. Nejchudší čtvrtina německých manažerů bere dokonce o 100 tisíc víc než tři čtvrtě českých manažerů. Mít mizerný plat v Německu prostě znamená něco úplně jiného než u nás. Češi si o něm můžou jen zdát.

Elektromechanik si v Německu vydělá až 500 Kč na hodinu

Lidí, kteří za prací dojíždějí do Německa, je stále dost. Jedním z nich je i Pavel Santo (49) z Chebu. Za hranicemi pracuje již šest let jako elektromechanik. „V Německu je pro Čechy stále spousta volné práce,“ říká.Pavla zlákala práce za hranicemi hlavně kvůli většímu výdělku. „Jsem vyučený elektrikář, což je výhoda. V Německu vám český výuční list uznají. Jen si ho musíte nechat přeložit. Vyučení navíc mají vyšší plat,“ radí Santo.

Hodinová mzda elektromechanika nebo vyučeného dělníka zaměstnaného ve fabrice se podle jeho slov pohybuje od 8 až 11 eur hrubého (200 až 300 Kč). „Více mají řemeslníci pracující ve firmách zabývajících se montážemi. Tam berou i 19 eur za hodinu (až 500 Kč),“ říká elektromechanik. V Německu ale musíte počítat s mnohem vyššími náklady na bydlení. Třeba nájem je tam o hodně vyšší než u nás. Měsíčně za malý jednopokojový byt se pohybuje okolo 300 eur (7800 Kč). „Je to ale holý nájem bez vody a elektřiny. Proto je dobré se o úrovni bydelní předem informovat u zaměstanavatele,“ dodává Santo.

Do ciziny šla kvůli penězům

Ingrid vystudovala vysokou školu sociálního zaměření, ale jelikož nenašla ve svém oboru dobře ohodnocenou práci, odjela do zahraničí. V Rakousku pracuje už 5 let jako pečovatelka a dostala se tam přes agenturu.

Pečuje o 92letou babičku Helgu, která žije sama ve velkém rodinném domě. „Vařím, uklízím, čtu babičce noviny, koukáme spolu na televizi, chodíme na procházky nebo ke kadeřnici,“ popsala Kunkelová náplň své práce s tím, že o babičku se stará jen čtrnáct dní v měsíci. „Každé dva týdny pro mě jezdí až před barák řidič z agentury, který mě doveze k Helze. Pak mě zase zaveze zpátky domů,“ prozradila.

Za dva týdny Ingrid vydělá 25 tisíc korun. V Rakousku si otevřela živnost, platí tam odvody a i zdravotní pojištění. „První měsíce byly náročné, nemohla jsem se smířit s tím, že bydlím v cizí rodině. Ale už jsem si zvykla,“ říká.

Fotogalerie
4 fotografie