ONLINE CHAT
Dobrý den, opačný případ než níže.Zaměstnanec dostal výpověď s výpovědní lhůtou, v té onemocní, mění se doba kdy skončí výpovědní lhůta?(Václav)
Foto
Dobrý den, byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby (pracovní neschopnosti zaměstnance) tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává. Pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovní poměru netrvá.
Může mne zaměstnavatel propustit z práce, když ještě k tomu pobírám důchod, a pokud ano, dostanu odstupné???? V práci pracuji na dobu neurčitou, t.j. celkem 19 let. (Suasan )
Foto
Dobrý den, jako na pracujícího důchodce se na Vás vztahují stejná pravidla jako na ostatní zaměstnance. Zaměstnavatel Vám může dát výpověď pouze z důvodů uvedených v ustanovení § 52 zákoníku práce. Pokud se týká odstupného, tak Vám náleží v případech uvedených ustanovení § 67 zákoníku práce.
Dobrý den,chtěl bych vědět ,jak se bránit tomu,když zaměstnavatel opakovaně/již šestkrát/uzavírá se zaměstnanci smlouvu na dobu určitou na půl roku a ještě pokaždé se zkušební lhůtou na 3měsíce.Kde se dá toto porušování zákona nahlásit aby dotyčný zůstal v anonymitě a nehrozila mu odveta ze strany zaměstnavatele.Děkuji. (František)
Foto
Dobrý den, doba trvání pracovního poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami nesmí dosáhnout 3 roky a ode dne vzniku prvního pracovního poměru na dobu určitou může být opakována nejvýše dvakrát, s výjimkou některých případů upravených v písemné dohodě zaměstatnavatele s odborovou organizací podle ustanovení § 39 odst. 4 zákoníku práce. Sjedná-li zaměstnavatel se zaměstnancem trvání pracovního poměru na dobu určitou v rozporu s výše uvedeným, a oznámí-li zaměstnanec před uplynutím sjednané doby písemně zaměstnavateli, že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou. Pokud tedy oznámíte za současného stavu zaměstnavateli, že trváte na tom, aby Vás zaměstnával dále, vznikne Vám pracovní poměr na dobu neurčitou bez jakékoliv další zkušební doby. Porušování zákoníku práce můžete anonymně ohlásit Státnímu úřadu inspekce práce.
Mám pětiletého syna, který je často nemocný a já s ním musím být doma na ošetřovačce. Šéf mi ale řekl, že jestli s ním ještě jednou zůstanu doma, na hodinu mě vyrazí. Má na to právo?(Vlasta)
Foto
Dobrý den, Váš nadřízený rozhodně nemá právo Vám okamžitě zrušit pracovní poměr z důvodu, že se staráte o svého nemocného syna, a musel by hledat jiné důvody jak ukončit Váš pracovní poměr. Okamžité zrušení pracovního poměru je výjimečným způsobem ukončení pracovního poměru, a k tomuto způsobu ukončení pracovního poměru musí být splněny podmínky stanovené zákoníkem práce v ustanovení § 55.
Je možné ve zkušební době odejít prakticky okamžitě, tj. oznámit, že končím a jít?(Zdeněk, Svitavy)
Foto
Dobrý den, ve zkušební době je možné zrušit pracovní poměr z jakéhokoliv důvodu, nebo i bez udání důvodu, a odejít v podstatě okamžitě. Pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době se vyžaduje písemná forma, jinak se k němu nepřihlíží. Pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější. V případě, že budete zrušení pracovního poměru zaměstnavateli předkládat osobně, je vhodné pro vyloučení pochybností, aby Vám zaměstnavatel podepsal převzetí předkládaného zrušení pracovního poměru, nebo předložit zaměstnavateli zrušení pracovního poměru před svědky.
Dobrý den, chci se zeptat. Zda ředitel úřadu může nařídit čerpání dovolené za rok 2013 - zbytek 5 dní vybrat do 31.3.2014. Děkuji. (Šindelka Zd. )
Foto
Dobrý den, v případě čerpání dovolené, která Vám byla převedena z předchozího roku 2013, je ředitel úřadu oprávněn nařídit čerpání dovolené do konce března roku 2014, s tím, že je povinen Vám termín čerpání dovolené oznámit nejpozději 14 dnů před nařízeným termínem dovolené.
Dobrý den, chci se zeptat, jestli mě může šéf nutit si udělat svářečský kurz? Jasně jsem mu řekl, že si ho dělat nechci, a on mě tam i tak přihlásil a bere to jako hotovou věc.Mám špatné oko z úrazu z dětství, takže bych ani svařovat neměl, ale to ho nezajímá. Může mě vyhodit nebo třeba snížit plat, když tam nepůjdu? Děkuji za odpověď.(ejay3@seznam.cz)
Foto
Dobrý den, ve Vašem případě je nutné posoudit, zda svářečský kurz je prohlubováním kvalifikace pro práci, kterou pro zaměstnavatele vykonáváte. V případě, že běžně v práci sváříte, a svářečský kurz má prohloubit kvalifikaci pro Vaší práci, tak Vám může zaměstnavatel prohloubení kvalifikace, tedy účast na svářečském kurzu, uložit. Pokud ovšem nebude svářečský kurz sloužit k prohloubení Vaší kvalifikace, nejste povinen se svářečského kurzu účastnit. Totéž platí v případě, že nesplňujete zdravotní předpoklady účasti na svářečském kurzu. V případě, že svářečský kurz bude prohlubováním Vaší kvalifikace, a zdravotní stav Vám dovolí účast na svářečském kurzu, je účast na svářečském kurzu Vaší pracovní povinností, a pokud se nebudete účastnit prohlubování Vaší kvalifikace, případně budete účast na prohlubování Vaší kvalifikace bezdůvodně odmítat, mohlo by to vést až k ukončení pracovní poměru.
Dobrý den, k 30.6.2014 se naše společnost (dceřiná) vyprázní, ale IČO zůstane. Společnost fungovala 10 let. Prý jsou pro tyto případy 2 varianty a to buď dostaneme 3 měsíce předem výpověď bez odstupného nebo výpověď 2 měsíce a 2 platy odtupného. Bývalou kolegyní jsem byla informována, že máme nárok na 3 platy odstupného. Co je platné? Děkuji. Alena (Alena z Plzně)
Foto
Dobrý den, ve Vašem případě předpokládám, že Vám byla dána výpověď z důvodu, že se ruši společnost, ve které pracujete. V tomto případě je výpovědní doba 2 měsíce, a Vám náleží odstupné podle toho, jak dlouho trval Váš pracovní poměr ke společnosti. V případě, že Váš pracovní poměr trval méně než jeden rok, náleží Vám odstupné ve výši jednonásobku průměrného měsíčního výdělku, v případě, že trval déle než jeden rok, ale méně než dva roky, tak Vám náleží odstupné ve výši dvojnásobku průměrného měsíčního výdělku, a jestliže trval déle než dva roky tak trojnásobku průměrného měsíčního výdělku.
Pracoval jsem na stavbě jako brigádník a stal se mi pracovní úraz. Nadřízený se mě snažil přesvědčit, abych to jako pracovní úraz nehlásil. Já to nahlásil zaměstnavateli, ale ten tvrdí, že si za úraz mohu sám. Jsem už dva měsíce na neschopence a s firmou se nemohu nijak domluvit. Poraďte, co mám dělat?(Jindřich H.)
Foto
Dobrý den, ve Vašem případě se jedná o složitější situaci, a v této chvíli nemohu posoudit, zda se o pracovní úraz skutečně jednalo. Pokud zaměstnavatel nechce pracovní úraz uznat a všechny možnosti smírného řešení se zaměstnavatelem jste již použil, nezbývá Vám nic jiného než se obrátit na věcně a místně příslušný soud. Škodou v případě pracovního úrazu může být náhrada ztráty na výdělku, náhrada za bolest a ztížení společenského uplatnění, účelně vynaložené náklady spojené s léčeníma a také věcná škoda. Zároveň Vám doporučuji zajistit veškeré důkazy, které budou schopné prokázat vznik pracovního úrazu, včetně všech podrobností vzniku pracovního úrazu (svědci pracovního úrazu, lékařská vyšetření po pracovním úrazu apod.). Důležité také je, že zaměstnavatel je povinen vést evidenci pracovních úrazů, a pokud ji nevede, nebo do ní úraz nezaznamená, hrozí mu pokuta až do výše 400.000,- Kč. Na tuto skutečnost bych zaměstnavatele upozornil.
Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to s převodem nevybrané dovolené do dalších let.Zaměstnavatel mi tvrdí,pokud ji nevyberu do konce následujícího roku, pak propadá.Domnívám se, že nemá pravdu a takto nevybraná dovolená nepropadá v podstatě nikdy. Moc děkuji za odpověď. Věra (Věra Š.)
Foto
Dobrý den, dovolená má být primárně čerpána tak, aby byla vyčerpána v kalendářním roce, ve kterém zaměstnanci právo na dovolenou vzniklo. Pokud k vyčerpání dovolené nedojde v příslušném kalendářním roce, převádí se dovolená do následujícího kalendářního roku, ve kterém je zaměstnavatel povinen dovolenou zaměstnanci určit nejpozději do 30. června tak, aby dovolená byla vyčerpána nejpozději do konce kalendářního roku. Pokud zaměstnavatel čerpání dovolené do 30. června neurčí, má zaměstnanec právo si určit dovolenou sám tak, aby byla vyčerpána v tomto kalendářním roce. Pokud ani v tomto případě zaměstnavatel neumožní zaměstnanci čerpat dovolenou do konce kalendářního roku, dovolená se sice již nepřevádí do dalšího roku, ale zaměstnanci vzniká nárok na náhradu škody, která mu nečerpáním dovolené vznikla. Náhrada škody zaměstnanci ze strany zaměstnavatele může být uskutečněna buď formou náhradního volna (v podstatě totéž co dovolená) nebo je zaměstnavatel povinen tuto škodu nahradit v penězích.
dobrý den,dal jsem výpověď s dvouměsíční lhůtou,mohu v té době jít na neschopenku?nebude se pak prodlužovat datum odchodu?(luboš)
Foto
Dobrý den, v případě, že podá výpověď zaměstnanec, skončí pracovní poměr zaměstnance ve lhůtě podle podané výpovědi. Případná pracovní neschopnost nemá na skončení pracovního poměru vliv.
V zaměstnání je nám stále vyhrožováno,že pokud si nevybereme dovolenou ,tak nám ji zaměstnavatel rozepíše bez ohledu na to jak nám to bude vyhovovat,a stále nás nutí,abychom dovolenou měli vybranou nejlépe do konce kalendářního rokuPracuji ve zdravotnictví ve třísměném nepřetržitém provozu.Ráda bych věděla jaké máme práva, a jak má zaměstnavatel postupovat a neporušovat zákoník práce.Děkuji(Evelýna)
Foto
Dobrý den, ve Vašem případě má zaměstnavatel pravdu. Dohoda mezi Vámi a Vaším zaměstnavatelem o tom, kdy budete čerpat dovolenou je benevolencí Vašeho zaměstnavatele. Podle zákoníku práce určuje obecně dovolenou zaměstnavatel, a určuje dovolenou pokud možno tak, aby dovolená byla čerpána v kalendářním roce, ve kterém zaměstnanci právo na dovolenou vzniklo.
Dobrý den, je pravda že zaměstnavatel nemusí dát zaměstancům 100% příplatek za práci ve svátek? Pokud ano musí vůbec nějaké % podle zákona dát?(xdmt cz)
Foto
Dobrý den, pokud zaměstnanec pracuje ve svátek, přísluší zaměstnanci dosažená mzda a náhradní volno v rozsahu práce konané ve svátek, které mu je zaměstnavatel povinen poskytnout nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po výkonu práce ve svátek nebo v jinak dohodnuté době. Zaměstnavatel se ovšem může se zaměstnancem dohodnout na poskytnutí příplatku k dosažené mzdě ve výši nejméně průměrného výdělku místo náhradního volna. Pokud tedy zaměstnavatel po vzájemné dohodě neposkytne zaměstnanci náhradní volno, přísluší zaměstnanci příplatek ke mzdě nejméně ve výši průměrného výdělku.
Dobry den mam prosbu mam konkurencni doložku a nevim na koho se obratit.Zamestnanec mi vyplaci v nepravidelne jeden mesic vice a druhy nic muze to byt na zruseni s me strany a nebo na koho se obratit nikdo nema s tim skusenost dekuji(Pavla)
Foto
Dobrý den, v případě, že máte sjednanou konkurenční doložku a bývalý zaměstnavatel Vám nezaplatí v dohodnuté době splatnosti, máte dvě možnosti jak postupovat. Za prvé můžete konkurenční doložku vypovědět, pokud zaměstnavatel nevyplatil peněžité vyrovnání nebo jeho část do 15 dnů po jeho splatnosti. Konkurenční doložka zaniká prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi. Za druhé můžete dlužné peněžité plnění vymáhat po bývalém zaměstnavateli soudní cestou. Pokud Vám ovšem Váš bývalý zaměstnavatel platí dopředu, nemůže být v prodlení, a výše naznačený postup tak není možný.
Dobrý den,zajímalo by mě jak je možné,že stále funguje vyplácení peněz "bokem".Je vůbec takový zaměstnavatel postižitelný? Může to zaměstnanec řešit s úřady anonymně? Jinak riskuje vyhazov i svou minimální mzdu.(Alena)
Foto
Dobrý den, vyplácení peněz tzv. "bokem" funguje neustále z toho důvodu, že zaměstnanci na tento způsob přistupují a pro zaměstnavatele je to výhodné, protože neplatí odvody za své zaměstnance, čímž ovšem poškozují nejen systém zdravotního a sociálního pojištění, ale rovněž své zaměstnance, kterým vyplací peníze tzv. "bokem". Pokud je toto jednání zaměstnavateli prokázáno, je za toto své jednání postižitelný. Zaměstnanec má samozřejmě možnost podat anonymní podnět k přezkoumání závadného jednání zaměstnavatele Státnímu úřadu inspekce práce.
Dobrý den, pracuji v Bille jako skladník,když má kolega jsem v práci kždý den od 5.45 do 20.00 čili 7 dní v týdnu dále k lékaři nemůžu chodit pouze v době kdy mám volno jinak ne. děkuji (Pavel)
Foto
Dobrý den, jednání Vašeho zaměstnavatele v tomto případě porušuje jak délku jedné pracovní směny, která nesmí přesáhnout 12 hodin denně, tak minimální délku odpočinku, která má být mezi jednotlivými směnami minimálně 11 hodin. Délka odpočinku může být výjimečně zkrácena na 8 hodin, ale pouze za podmínek stanovených zákoníkem práce, což ve Vašem případě není velice pravděpodobně splněno. Pokud tato situace bude trvat dlouhodobě, může rovněž dojít k porušení ustanovení zákoníku práce o práci přesčas. Pokud se týká vyšetření u lékaře, tak primárně má probíhat mimo pracovní dobu. V pracovní době má vyšetření u lékaře proběhnout pouze v případě, že je není možné uskutečnit mimo pracovní dobu.
Dobrý den, mám místo trvalého bydliště a všechny lékaře 103 km od místa výkonu povolání. Zajímalo by mě, na kolik placených hodin mám nárok při návštěvě lékaře? Děkuji (Jana Nováková)
Foto
Dobrý den, vyšetření u lékaře by primárně mělo probíhat mimo pracovní dobu. Nicméně toto nebude v mnoha případech možné, neboť ordinační hodiny lékařů se velice často shodují s pracovní dobou pacientů. Pracovní volno s náhradou mzdy přísluší při vyšetření u lékaře pouze v případě, že nebylo možné provést mimo pracovní dobu. Pokud ve Vašem případě nebude možné provést vyšetření mimo pracovní dobu, je Vám zaměstnavatel povinen umožnit vyšetření u Vašeho lékaře, ale náhrada mzdy Vám bude náležet pouze za dobu, po kterou by trvalo vyšetření v místě Vašeho pracoviště, pokud je v místě Vašeho pracoviště lékařské zařízení, které může vyšetření provést, a Vaše zdravotní pojišťovna je s tímto zdravotnickým zařízením ve smluvním vztahu.