ONLINE CHAT
Hezký den, zakoupil jsem 2-podlažní dům, kam se po dlouhotrvajících deštích stahuje voda do sklepů a také jsou ve 2.patře větší trhliny /1-2cm/ na stěnách - jak obvodových tak i příčkách. je schopná vaše společnost pomoci v řešení takového problému? s pozdravem. (Mgr. Josef Frolík)
Foto
Jsme schopni vám s tímto případem pomoci. Obraťte se přímo na naši centrálu přes e-mail info@home-experts.cz. Potřebujeme k tomu detailnější informace. Děkuji vám za vaše otázky. Bohužel nebylo v mých silách na všechny odpovědět. Proto se budu snažit další z nich zodpovědět v pondělní poradně tištěného deníku Blesk. Přeji vám pěkný den a nashledanou.
Nedávno jsem koupil byt 3+1 110 m2 a od začátku jsou s ním jen problémy. Provedení není ideální, nepřesné, nerovné. Bojím se, že jsou problémy i jinde. Dá se výsledek vaší analýzy použít pro jednání o slevě s developerem i když už byt vlastním? Jakou má prověření váhu třeba u soudu? Kolik stojí?(Lukáš R.)
Foto
Naše analýza se dá použít pro jednání o slevě v případě, že závady jsou zjištěny ještě v záruční době, anebo se jedná o skryté závady, o kterých prodávající při prodeji věděl. Naše služba není soudní znalecký posudek. Do budoucna ale usilujeme o to, aby se stala právně ukotveným uznávaným standardem. Cenu stanovujeme vždy induálně na konkrétní nemovitost. Ve vašem případě se cena může pohybovat od 7 do 9 tisíc.
Chtěl bych si koupit byt v novostavbě. Má smysl si vás zvát? Jak často se u novostaveb setkáváte se závažnými problémy. To takový dům zkolaudují i s chybami? Kolik vaše sužby stojí?(Jiřík)
Foto
Nechat si prověřit nemovitost má rozhodně smysl. Současný realitní trh tlačí na zhotovitele staveb, aby snižovali náklady na výstavbu. To se může projevit na kvalitě provedených prací neodborníky, na kvalitě použitých materiálů a nedodržování technologických postupů výstavby. Nemovitosti mnohdy na první dojem působí kvalitně, ale v průběhu dvou až tří let majitel řeší mnoho reklamací. Již několikrát jsme pomáhali s odhalováním vad a řešením reklamací. Vždy úspěšně.
Mám chalupu u Českých Velenic. Na kolik by přišla cesta vašeho experta z Kladna. Operujete i jinde než v Kladně a Praze?(Zdenda Sýc)
Foto
Naše společnost operuje na celém území České republiky a k vám bude vyslán expert, který je vám nejblíže. Cena za dopravu je stanovena individuálně. Obecně se pohybuje okolo 5 Kč za km a někdy ji ani neúčtujeme.
Jste členem asociace inspektorů?(Jiří N.)
Foto
Ano jsem zakládajícím členem Asociace inspektorů nemovitostí.
proč si mám vybrat vás a nespoléhat se na svého známého? čím mi zaručíte vaši nestrannost?(Karel)
Foto
Pokud si pozvete známého, nebo kamaráda, má k vám jistou osobní vazbu. Ta mu brání být nestranným. Svým špatným rozhodnutím může přijít o vaši důvěru. Ve svém rozhodnutí vám většinou bude koupi rozmlouvat, nebo poukazovat na nepodstatné nedostatky. V případě, že na nedostatky neupozorní, a vy je později zjistíte, mohlo by to ohrozit váš vztah. My vždy postupujeme podle předem daných jednotných metodických pokynů a nikdy nemáme osobní vztah k prodávané nemovitosti, ani konkrétnímu objednateli. Zajímá nás pouze technický stav nemovitosti. Pro naši práci využíváme více jak desetiletou zkušenost s prověřováním nemovitostí. Na jejím základě vzniklo více než 200 kontrolních bodů, které by měly laikovi dokonale představit technický stav nemovitosti. K měření využíváme nejmodernější přístroje včetně termovize, prostorových a materiálových vlhkoměrů, řadu sond, detektory elektrických rozvodů atd.
Kontrolujete i sklep? půdu? trámy? (Božena)
Foto
V průběhu kontroly nemovitosti prověřujeme více než 200 položek. Dům je prověřen od dokumentace, přes okolí domu, vnějšího pláště, až po vnitřní interiér (od střechy po sklep). Součástí prověření nemovitosti je samozřejmě i kontrola krovu, kde jsme schopni zjistit případné napadení škůdci, nebo nadměrnou vlhkost dřeva. Ve sklepech nejčastěji zjišťujeme kvalitu provedené vodorovné a svislé izolace, statiku nosných zdí a eventuelních instalačních rozvodů.
Dobrý den, jaká jsou největší úskalí panelákových domů? Chceme koupit byt v domě, který je starý snad 40 let, přijde mi to hodně... Dům je ale udržovaný, má zateplení, nové stoupačky, výtah atd... Jaká je životnost paneláků? Díky (Markéta)
Foto
Není důležité, jak je dům starý. Důležité je především, jak se po tuto dobu majitelé nebo nájemci o dům a bytové jednotky starali. Pokud údržbu nezanedbávali, provedli regeneraci domu, domnívám se, že životnost domu může být prodloužena na několik dalších desítek let. Největším úskalím regenrovaných panelových domů je to, jakým způsobem uživatelé přistupují k užívání bytu a společných prostor domu. Regenerací se změní požadavky na odvětrání vnitřních prostor a s tím související možná vnitřní vlhkost v bytech. V takových bytech se může objevovat plíseň, ale často není způsobena vadnou izolací, nebo promrzáním panelu, jako spíš špatným užíváním a nedostatečným větráním.
Jak poznám, jestli jsou v postarším domku vpořádku radiátory a topení dobře funguje, v době, kdy se ještě netopí? Vše je nově natřené...(František )
Foto
Doporučuji provést topnou zkoušku na provozní tlak, kterou je možné provést v jakékoliv roční době. Ta odhalí případné netěsnosti v systému. Vyzkoušejte funkčnost všech uzavíracích armatur včetně funkčnosti termostatu. Doporučuji topnou zkoušku provádět po dobu minimálně dvou dnů, kdy by se měly případné nedostatky projevit. Pokud se jedná o vytápění plynem, je nutné aby plynový rozvod měl platnou revizní zprávu, včetně revizní zprávy kouřovodu.
Jako mladí manželé nemáme moc peněz, přesto bychom chtěli bydlet ve vlastním domku. Teď máme možnost koupit starší domek na vesnici za přijatelnou cenu. Na co všechno si máme při jeho prohlídce hlavně dát pozor?(Jarmila F.)
Foto
Dobrý den, v první řadě je potřeba si nechat předložit veškerou dokumentaci k domu. Tzn. kolaudační rozhodnutí, projektovou dokumentaci, platný výpis z katastru nemovitostí, všechny revize (elektro, plyn, komíny atd.). Největším problémem starších domů na vesnicích bývá špatná vodorovná izolace základové desky a s tím související vzlínající vlhkost do stěn. Dalším problémem může být nekvalitně provedený základ domu s možností statických poruch nosných stěn. Určitě bych pozornost věnoval vnitřním instalačním rozvodům tzn. elektro, voda, kanalizace, plyn. Opravy těchto sítí bývají velmi nákladné.