Mimořádně nadané děti se do školy dostávají zejména díky spolupráci s mateřskými školami. "Paní učitelky tam již vytipovávají vhodné děti. Část žáků třeba přestoupí z jiných škol," uvedla ředitelka. Do školy dojíždějí také děti z Kroměříže a měst a obcí v okolí Zlína.

Výuka nadaných žáků s vysokým IQ je specifická, ke každému je třeba přistupovat individuálně. "Děti jsou mimořádně aktivní, mohou svým způsobem narušovat, pokud nejsou zaměstnané tím, co je zajímá. Někdy se to nadání objeví jako pozadí jiných problémů. Zejména u dětí se skutečně vysokým IQ jsou někdy problémy v sociálně emoční oblasti, vyžadují péči psychologa," řekla Jančíková.

Práce je náročná také pro učitele. "Musí stále něco připravovat, přitom mají stejný úvazek jako každý jiný učitel, není to náležitě oceněno," podotkla ředitelka. Náročnost přípravy potvrdila také učitelka Markéta Čárková. "Každý den chystám něco, co by je zaujalo, až do večera," řekla učitelka. Škola zřídila konzultační centrum, ve kterém se mohou poradit rodiče i pedagogové jiných škol, nabízí i 1500 výukových materiálů pro nadané děti.

Žáci v každém ročníku tvoří osmi- až desetičlennou skupinu, samostatně se učí některé předměty, například výtvarnou, hudební či tělesnou výchovu absolvují se svými vrstevníky z klasických tříd. Po páté třídě většina z nich přestupuje na víceletá gymnázia. Aby byl přechod jednodušší, navštěvují v páté třídě přírodovědné semináře na zlínském gymnáziu. Nejvíce je zaujaly chemické pokusy v laboratoři.

"Jsou nadšené pro práci, musím je až krotit, aby to pro ně bylo bezpečné. Jejich přehled a sečtělost je skutečně velká. Když si na ně člověk zvykne, pracuje se s nimi dobře. Jsem ale po těch hodinách vždy dost unavený," uvedl učitel gymnázia Pavel Horčic.

Děti přechod na gymnázia zvládají většinou dobře, na jejich určitou výlučnost si spolužáci zvykli. Řada z nich má spoustu mimoškolních aktivit. "Učím se angličtinu, němčinu, francouzštinu a třetím rokem i čínštinu. Hraji také na klavír. Ve škole mě nejvíc baví přírodní vědy," uvedla studentka sekundy Markéta Lapčíková.