Největší hvězdy dnešního programu představily tři rozdílné hudební polohy. Rockový Škwor, který loni oslavil 15 let své činnosti, vedle starších hitů zahrál i nové písně z aktuálního alba Sliby & Lži, z něhož je jejich poslední hit Síla starejch vín.

Skupina Rybičky 48 roztančila část davu pod pódiem přímočarým punkrockem v duchu názvu svého posledního alba Tohle je rock 'n'roll, vy buzny. "I striptérky a drogoví dealeři touží po lásce," uvedl například zpěvák Jakub Ryba skladbu Striptérka Anna.

Desetičlenná ska kapela Sto zvířat zahrála skladby z posledního alba Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách i osvědčené hity jako Ty vole, na základní škole, Něžný Novgorod, Nikdy nic nebylo nebo Dáma s čápem. 14. ročník hudebního festivalu Sázavafest otevřela kapela Ovčie kiahne, která na koncertech prezentuje především písničky ze svého loňského alba Pornoromantik. Na festival dorazily navzdory nepřízni počasí první stovky lidí, dopolední déšť naštěstí příliš nerozmáčel místo konání akce. "Mám nové holinky, takže když nám nepoteče do stanu, tak si to s dcerou užijeme," konstatovala starší účastnice festivalu.

V odpoledním programu zahrály kapely Madame Butterfly, Kohout plaší smrt, Jelen, Pub Animals a Medvěd 009, Na vedlejší scéně se uskutečnil festival Svazu autorů a interpretů SAI.

Sázavafest se bude konat do 2. srpna. Oproti minulým ročníků více než na zahraniční jména vsadili organizátoři na oblíbené tuzemské interprety. Hlavními hvězdami budou Lucie Bílá, Chinaski, Monkey Business, Xindl X nebo Dan Bárta. "Od Dana Bárty a jeho kapely očekáváme, že předvede průřez svou tvorbou, zahraje novinky z aktuálního alba Maratonika a přidá starší skladby v novém kabátě," podotkl ředitel festivalu Pavel Kloupar.

Ze zahraničních hostů festival představí například zástupce electro-swingové scény pařížské producentské a DJ duo Bart & Baker, které přiveze posilu, zpěvačku MisSiss z Rakouska. Dalším zástupcem electro swingu bude francouzsko-švýcarské seskupení Klischée.

Dobrá spolupráce festivalu s městem a majiteli zámku se podle organizátorů letos ještě zintenzivní. Zámek bude návštěvníkům zčásti přístupný a nabídne i doprovodný program. Lidé budou moci relaxovat v zámecké kavárně a na nádvoří nebo si projít prohlídkový okruh.

Na loňském Sázavafestu na čtyřech scénách vystoupilo celkově přes 100 domácích i zahraničních kapel. Více informací je na www.sazavafest.cz.