Sedmatřicetiletý Zophoníasson na dnešní tiskové konferenci uvedl, že jeho snímek před měsícem ovládl výroční ceny islandské filmové akademie, když proměnil všech 12 nominací včetně ceny pro nejlepší film. Snímek vznikl v koprodukci Islandu, Finska, Švédska a České republiky, kterou mezi producenty zastupuje společnost Axman Production. Mezi dvanácti tituly soutěže prvních a druhých filmů Nová Evropa byl i debut Štěpána Altrichtera s názvem Schmitke, který vznikl v česko-německé koprodukci.

Život v akvárku přináší naturalistický pohled na život v Reykjavíku, kde si hlavní hrdinka - matka a učitelka ve školce - musí přivydělávat jako prostitutka. Dramatické vyprávění podle poroty překvapuje svou čistotou a pravdivostí. Její členové v čele s herečkou Vlastou Chramostovou ocenili především silný příběh, který se diváka vnitřně dotkne, propracovaný scénář a vynikající herecké výkony.

"Při výběru titulů do této sekce, reprezentující nastupující generaci evropských filmařů, se řídíme kvalitou. Chceme přiblížit různé trendy, s jakými se snaží tvůrci prosadit ve světě filmu; proto se tu vedle obsahově i formálně náročných uměleckých výpovědí během osmi let objevily i ryze žánrové snímky: horor, thriller, nízkorozpočtová sci-fi či romantická komedie," komentoval výběr programový ředitel Štefan Uhrík. Aniž by šlo o záměr se však podle něj letošní kolekcí vine jedno téma: pocit osamělosti, vykořeněnosti, vydělení, společenské handicapovanosti a výlučnosti až po mentální postižení, což charakterizovalo skoro všechny hlavní hrdiny.