"Byl jsem pokřtěn v kostele Nejsvětější Trojice a rád přijímám pozvání na benefiční koncert pro nové varhany, které si královopolská farnost určitě zaslouží," uvedl Špaček v tiskové zprávě. Spolu s ním zahraje také dlouholetý violoncellista České filharmonie Josef Špaček starší a další členové hudebnické rodiny.

Vybudování nových varhan je nákladná a řemeslně náročná záležitost. "Jen samotná stavba zabere dva roky a přijde na 16 až 18 milionů korun," řekl Jan Hanáček, zakladatel sdružení Varhany pro Královo Pole, které zaštiťuje veřejnou sbírku.

Třetinu nákladů plánuje sdružení pokrýt dotacemi, třetinu dary z podnikové sféry a zbytek od jednotlivých přispěvatelů a mecenášů. Nejtěžší prý bývá podle zkušeností vybrat první milion, což už mají v Králově Poli za sebou.

Královopolský farář Josef Jahoda doufá, že se díky koncertu o záměru dozví co nejvíce Brňanů. Do budoucnu nejspíš získají možnost adoptovat jednotlivé varhanní píšťaly, kterých je v královském nástroji několik tisíc. Současné pneumatické varhany jsou ve špatném stavu zvukovém i technickém. Kostel založený spolu s kartuziánským klášterem ve 14. století si podle farníků zaslouží lepší nástroj.

Nové varhany za 35 milionů slouží od loňska v jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie v centru Brna. I tam pomohla k vybudování veřejná sbírka s adopcí píšťal.