"Režisérem této inscenace je Josef Průdek, jehož divadelní tvorbou se Mozartova Figarova svatba vine jako Ariadnina nit. Rolí Figara absolvoval HAMU a představil se v ní i v Jihočeském divadle v roce 1973. O dvanáct let později ji zde poprvé režíroval, a znovu si zazpíval Figara, a konečně v pražském Národním divadle ji jako režisér uvedl v roce 2002," řekl dnes novinářům dramaturg divadla František Řihout.

Je málo oper, které mají tak bohatý a zamotaný děj jako právě Figarova svatba. Podtitul stejnojmenné Beaumarchaisovy předlohy Bláznivý den trefně vystihuje jeho charakter. V této opeře o žárlivosti a lásce Mozart mistrovsky zpracoval celou galerio postav a postaviček v čele s panským sluhou a vtipálkem Figarem, který se se svým děvčetem, komornou Zuzankou dokáže postavit libovůli a nenapravitelnému sukničkářství hraběte Almavivy.

Přestože se světová premiéra opery konala ve Vídni, teprve v Praze zažila svůj první skutečný triumf. Jihočeské divadlo ji v premiéře uvede v sobotu v 19:00. Nastudovalo ji už popáté.

Od příští sezony 2015/16 převezme vedení operního souboru Jihočeského divadla dvojice režisérů Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, kteří vystupují pod uměleckou značkou SKUTR. Od ledna 2015 se budou seznamovat s prostředím Jihočeského divadla a všemi složkami souboru opery a budou spolupracovat se současným vedením souboru. "Na konci sezony 2014/15 vystřídá tandem SKUTR stávající vedení, které připraví repertoár do konce roku 2015," uvedl ředitel divadla Lukáš Průdek. Repertoár od roku 2016 pak bude v kompetenci dvojice Kukučka - Trpišovský, kteří jsou odbornými asistenty na DAMU pro obory režie, dramaturgie a herectví. Za svou tvorbu získali řadu ocenění.

"Další posilou v řadách vedení Jihočeského divadla bude od ledna 2015 režisérka a dramaturgyně Veronika Riedlbauchová. Povede nové kulturně-vzdělávací centrum Ateliér, které je v současné době dokončováno v rámci rekonstrukce části divadelní budovy a stavby nové Studiové scény," dodal ředitel.