"Pietari Inkinen přijal naši výzvu a rozvíjí tak tradici šéfdirigentů, kteří orchestr převzali jako velmi mladí a zásadním způsobem ho formovali. Hledali jsme člověka, který by otevřel dveře souboru do zahraničí a byly by na něj dobré ohlasy u našich zahraničních partnerů," uvedl Sobotka.

Inkinen se ujme funkce po čestném šéfdirigentovi Jiřím Koutovi, který už dva roky nemohl kvůli vážné nemoci u orchestru působit. "Těším se na opravdu intenzivní spolupráci se skvělými muzikanty, kteří jsou pokračovateli bohaté hudební tradice FOK. Cítím se zároveň poctěn možností pracovat v krásné Praze a radost mi dělá i velký počet plánovaných společných zájezdů," sdělil Inkinen.

Pražské publikum i abonenti měli možnost za dirigentským pultem vidět Inkinena minulou středu a čtvrtek, kdy ve Smetanově síni Obecního domu orchestr řídil ve své domovské skladbě, Sibeliově Finlandii, po ní v Houslovém koncertu e moll Mendelssohna-Bartholdyho a Brahmsově Symfonii č. 4.

Podle vedení FOK bude Inkinen uvádět český repertoár kombinovaný se stěžejními díly německých autorů. Počítá také s možností uvádění finských děl jako "kořením" repertoáru. Na novou sezonu již jsou naplánována dvě turné Symfonického orchestru hlavního města Prahy v Anglii a Japonsku. S FOK Inkinen vystoupí 21. května na příštím ročníku Pražského jara na svém inauguračním koncertu. Na něm zazní pátá symfonie Gustava Mahlera.

V současnosti u FOK působí jako hlavní dirigent Číňan Muhai Tang a hlavním hostujícím dirigentem je Nizozemec Jac van Steen. Pražští symfonici se minulý měsíc rozloučili s někdejším šéfdirigentem Sergem Baudem, který s nimi spolupracoval od roku 1959.

S Inkinenem poprvé symfonikové spolupracovali v roce 2007, tehdy mu bylo 27 let. Od té doby si mladý mistr taktovky vybudoval slibnou zahraniční kariéru. V roce 2008 se stal hudebním ředitelem Novozélandského symfonického orchestru, se kterým podnikl velmi úspěšné turné po Evropě. V následujícím roce se stal hlavním hostujícím dirigentem Japonské filharmonie a spolupracoval s dalšími předními tělesy, jako například drážďanskou Staatskapelle, Orchestrem lipského Gewandhausu a Symfonickým orchestrem BBC v Londýně. Uznání dosáhl také jako sólový hráč na housle.