Původní předloha zkoumá, čím moc otravuje duši a mění člověka s ideály v odpudivou charakterovou trosku. "Téma viny a trestu nás zajímá," řekla dramaturgyně divadla Ilona Smejkalová. Podle ní Mňačkovo dílo v Česku dramatizováno dosud nebylo, někteří tvůrci se titulu báli.

Dílo pochází z roku 1967. Autorem divadelní adaptace je Tomáš Vůjtek, který se v roce vydání knihy narodil. "Je to hezká výzva se podívat na fenomén moci a najít něco, co spojuje náš svět se světem reflexe komunistického režimu," uvedl Vůjtek.

Podle něj je hlavním Mňačkovým tématem, které se promítá i do jeho jiných knih, "převlékání kabátů". To podle něj přežívá i do dnešní doby. "Převlékače kabátů vidíme kolem sebe stále," uvedl Vůjtek. Příběh, který rozvinul, má podle něj groteskní rysy. Tím se hra od knihy nejvíce odlišuje. Podle tvůrců fakt, že se premiéra odehraje před volbami, není záměr, ale "pikantní náhoda".

Režisérem brněnské dramatizace je Ondřej Elbel. "Téma komunismu ve hře není úplně hlavní. Mechanismy moci jsou stejné tehdy i dnes. Moc člověka zásadním způsobem mění," uvedl Elbel. V inscenaci se představí herci Josef Polášek, Roman Blumaier nebo Nataša Gáčová.