Emmanuel oslaví s Kytarou napříč žánry deset let od svého prvního koncertu v Čechách. "Jeho společný koncert s dalším skvělým kytaristou Martinem Taylorem v USA, který jsem letos viděl, byl neskutečným zážitkem. S Tommym jsem se po koncertě setkal, pozdravuje české fanoušky a už se těší do Prahy," uvedl ředitel festivalu Stanislav Barek.

Uznávaný kytarista Emmanuel, který má již v tuzemsku vybudovanou fanouškovskou základnu, V květnu roku 2008 byl ve čtenářské anketě časopisu Guitar Player Magazine zvolen nejlepším akustickým kytaristou. Před čtyřmi lety za své zásluhy získal řád Member of the Order of Australia. Letos podle očekávání uspěl v Austrálii v anketě Top 10 kytaristů. "Je to hezké, ale nikdo z nás není TOP nebo Number One. Jsme jen muzikanti, kteří chtějí dobře dělat svoji práci. Každý z nás je jiný, svůj, a to, oč nám všem jde, je, aby lidé měli radost a dobrý pocit," konstatoval devětapadesátiletý hudebník, který nastudoval a zdokonalil specifický způsob hry zvaný fingerpicking. ten pracuje s perkusivním hraním všemi prsty většinou v kombinaci s trsátkem.

Emmanuel má na svém kontě spolupráci s řadou předních osobností hudební scény jako jsou Eric Clapton, George Martin, John Denver, Les Paul, Edgar Cruz, Tina Turnerová nebo Doc Watson. V roce 1980 se poprvé setkal se svým učitelem a životním vzorem Chetem Atkinsem, o 17 let později natočili úspěšné album Day Finger Pickers Took Over The World.

Loňský ročník festivalu Kytara napříč žánry zahájilo 13. října vystoupení hudebníka americko-italského původu Peppina D’Agostina v doprovodu Stanislava Barka a Jana Žambocha v pražském Dejvickém divadle. Mezi další zajímavé hudebníky vystupující v rámci festivalu patřili Escolaso Guitarra Tango Trio, americký kytarista Laurence Juber, profesor HAMU Milan Zelenka se svým synem, dále kapela Njorek nebo německá formace Malbrook. K novinkám se zařadil večer věnovaný filmové produkci.