Návštěvníky zahajovacího festivalového večera čekalo i vystoupení Andrey Kudrnové, Honzy Koláře a britského hudebníka Seana Barryho v projektu Společné světy. Program nabídl také koncert zpěvačky a skladatelky Milli Janatkové a jihlavské skupiny Jak chceš.

Největší zahraniční hvězdou letošního festivalu Prázdniny v Telči bude americký kytarista s italskými kořeny Peppino D'Agostino. Hudebník hraje stylem fingerpicking, při níž vybrnkává melodii všemi deseti prsty. Díky této technice může zahrát i několik melodií naráz a zároveň hrát na tělo kytary jako na perkuse. Diváci uvidí mimo jiné i koncert Karla Plíhala nebo skupiny Bratři Orffové spolu se slovenskou šansoniérkou Szidi Tobias. S bluegrassovou Druhou trávou vystoupí houslistka a zpěvačka Jitka Šuranská.

Během sedmnácti dnů vystoupí na třech festivalových scénách stovky českých i zahraničních hudebníků, v kulisách renesanční Telče se odehraje řada divadelních představení. S novým koncertním programem se do Telče vrátí také Bratři Ebenové, kteří letos slaví 30. výročí od vydání prvního alba. "Kapela se chystá letos natočit nové album, a je tak pravděpodobné, že v Telči zcela poprvé zazní úplně nové písně," poznamenal Kolář.

V průběhu festivalu na zámeckém nádvoří vystoupí řada předních muzikantů a kapel české folkové scény jako jsou Hradišťan, Vlasta Redl, Spirituál Kvintet, Javory, Lenka Filipová či Žalman a spol. nebo Nezmaři. Původně ohlášený koncert Vladimíra Mišíka se 4. srpna kvůli zpěvákově nemoci neuskuteční. Nahradí ho Bára Hrzánová se skupinou Condurango. Kompletní festivalový program najdou zájemci na webu.

bjr jpt