"Jde o tři pohádky a k nim čtvrtá, které je všechny spojuje. Pohádka vám umožní pustit fantazii na špacír," uvedl pro Radiožurnál Jan Svěrák.¨

V příběhu se objevuje Zdeněk Svěrák jako vypravěč, který děj "interaktivně" komentuje pro imaginární přihlížející děti, Jiří Lábus jako zlá baba z mokřin nebo rozkošné sudičky Marie Rottrová, Iva Bittová a Petra Černocká, Dále ve filmu hrají Zuzana Norisová, David Matásek, Ivana Chýlková, Sabina Rojková, Oldřich Kaiser nebo Miroslav Táborský.

V příběhu, v němž se tři bratři vydávají do světa na zkušenou, aby si našli nevěsty a rodiče jim mohli předat hospodářství, hraje důležitou roli hudba. Autorem písní je Jaroslav Uhlíř, texty napsal Zdeněk Svěrák a úpravu písní měl na starosti Michal Novinski. Tři bratři jsou částečně filmovou verzi dětských Minioper Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka, které jsou na repertoáru Národního divadla v Praze. Při natáčení herci zpívali živě, hudbu měli v malých sluchátkách. Hudbu nahrál Český národní symfonický orchestr.

Natáčení se uskutečnilo například v obci Ledčice, na zámku Žleby, v Hluboké nad Vltavou, ve Velharticích a na Děčínském Sněžníku. Zimní scény vznikaly na Ještědu. "I když to bylo finančně náročnější, předtočili jsme je pro jistotu o rok dříve a vyplatilo se nám to, protože následující zima pro nás tak příznivá nebyla," řekl ČTK Jan Svěrák.

Film Tři bratři je plný laskavého svěrákovského humoru, například když roztržitý král v podání Davida Matáska projíždí kolem svých poddaných se slovy: "Vždyť je to skoro vykořisťování, měl bych jim zkrátit robotu", nebo když myslivec Matěj uzavře smlouvu o smlouvě budoucí, aby si po dosažení její plnoletosti mohl vzít za ženu nezletilou Karkulku.