"Do pilotního ročníku se v roce 2013 přihlásilo šest vysokoškoláků navazujícího magisterského studia. Dvojice, která ve výběrovém řízení uspěla a pro dlouhodobou spolupráci s Witte Automotive se rozhodla, letos ukončí studium na vysoké škole a nastoupí u nás na hlavní pracovní poměr," uvedl Dušan Běláč, vedoucí personálního týmu.

V loňském roce projevili předběžný zájem tři studenti, dva ale nakonec rozhodnutí odložili. Třetímu, který studoval informační technologie a byl prý výjimečně schopný, firma podle Poštové doporučila, aby se pokusil uplatnit u některé z nadnárodních společností v Praze.

Studenti dostávají od firmy, která dodává součástky světovým automobilkám, za odpracovanou hodinu brigády 80 až 100 korun a k tomu navíc za každou hodinu 160 korun stipendijní bonus. Stipendisté tak získají praxi a finance na studium a po skončení školy i jistotu pracovního uplatnění.

Podle jednoho ze stipendistů, Vojtěcha Cibulky, který svůj stipendijní program absolvuje v konstrukční kanceláři Witte Automotive v Plzni, je výhodou finanční přilepšení, i téma diplomové práce ve firmě, ale také znalosti a zkušenosti z automobilového průmyslu.

V Karlovarském kraji nabízí stipendia vysokoškolákům i Karlovarský kraj. I jejich příjemci se zavazují v kraji ve svém oboru po škole dále pracovat. Kraj takto podporuje zatím 63 studentů z různých oborů.