Mluvčí MŽP Petra Roubíčková odmítla zejména citelné zdražení poplatků pro občany za svoz a nakládání s odpady. Zdůraznila, že skládkovací poplatek, který platí obce, se nerovná poplatku, který platí občané. "V současné době není v žádném případě rozhodnuto, v jaké podobě bude poplatek za skládkování upravován," doplnila. Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH) ale tvrdí, že zvýšení skládkovacích poplatků ohrozí trh a občané ho nakonec pocítí ve svých peněženkách.

Ředitel ČAOH Petr Havelka na tiskové konferenci řekl, že se o ekonomických dopadech neuskutečnila dostatečná diskuze. Ministerstvo údajně nedodrželo slovo při připomínkování ekonomické analýzy odpadového plánu a materiál poslalo na vládu. Odborné veřejnosti se podle Havelky dostala do rukou až tento týden, tedy měsíc po schválení ve vládě. Podle Roubíčkové už hlavní výstupy analýzy obsahoval materiál na vládu. O analýze se bude prý dál jednat na Radě odpadového hospodářství na konci ledna. Odpadový plán už v prosinci schválila vláda.

Současný maximální možný poplatek pro občany činí tisíc korun. Je na obcích, kolik občanům účtují. Pokud nebudou odpady na skládky ukládány v takové míře jako doposud, pak nemusí docházet ke zvyšování zátěže občanů, poznamenala Roubíčková. Havelka ale tvrdí, že analýza se mýlí v minimálních dopadech na občany a obce ve všech typech zdražení. Také počítá, že se do systému zapojí živnostníci. Poplatky za odpady by se pro ně mohly zdražit o 40 až 50 procent. O tom se bude podle MŽP diskutovat.

"To, co ministerstvo navrhuje, je několikanásobné zdražení, které nakonec nezaplatí nikdo jiný než občané. Co doporučujeme my, je cesta důrazu na třídění, recyklaci a úpravy odpadů. Recyklační firmy, které sdružujeme, říkají, že k této cestě stačí zdražit na maximálně 700 korun v roce 2020," uvedl Havelka. Zdražení ohrožuje podle něj tlak na nízkou cenu a konkurenční prostředí. Obávají se ho ale i firmy, které ČAOH zastupuje, mezi nimi jsou skládkaři. Ministerstvo totiž chce omezit skládkování.

Asociace odpadových firem argumentuje tím, že jakékoliv další zdražení je cesta ke drahým spalovnám. Proti nim dlouhodobě vystupují i ekologové. Podpoře spaloven by prý odpovídalo i znění cíle, který analýza uvádí, a to energeticky využívat směsný komunální odpad po vytřídění od ostatních složek.

Odpadový plán začal platit 1. ledna v souvislosti s připravovanou novelou odpadového zákona.