Více garantovaných bezbariérových vlaků je v dálkové i v regionální dopravě. Nově se dostanou vozíčkáři například do motorových rychlíků mezi Libercem a Ústím nad Labem a podstatně se rozšiřuje jejich počet také na lince z Prahy přes Havlíčkův Brod do Brna a z Brna přes Přerov do Ostravy a Bohumína. Téměř ve všech spojích na těchto důležitých rychlíkových linkách budou zařazeny multifunkční bezbariérové vozy.

Zcela nově budou zavedeny garantované bezbariérové spoje v Jihomoravském kraji na regionální lince z Březové nad Svitavou přes Letovice a Blansko do Brna a dále do Křenovic. To je možné díky nasazení moderních nízkopodlažních a klimatizovaných souprav RegioPanter. Více garantovaných bezbariérových regionálních spojů vyjede i na dalších tratích, například z Žatce do Mostu, mezi Mostem a Chomutovem, a také z Karlových Varů do Potůčků.

První bezbariérové spoje zavedly ještě bývalé Československé státní dráhy (ČSD) už před rokem 1989. Vysoké tempo v zavádění bezbariérových spojů ale nastoupilo po roce 2005 v souvislosti s rozsáhlou modernizací vozidlového parku.