Jak trať z Kuřimi do Brna, tak úseky mezi Brnem-Černovice a Nesovicemi se uzavřou od 15. června do 31. srpna. "Autobusové linky 311 a 312, které končí v Kuřimi, pojedou až k nádraží v Králově Poli, odkud pojede do centra posílená tramvajová linka 6. Některé autobusy budou pokračovat až do Židenic, aby byly zachované návaznosti. Do Brna bude z Kuřimi-Podlesí pokračovat i linka 310," řekl ředitel společnosti Kordis JMK Jiří Horský. Rychlíky od Havlíčkova Brodu budou končit už v Tišnově, odkud pojedou autobusy.

Na trati směrem do Slavkova budou jezdit autobusy. "Víme, že omezení bude obrovské, proto jsme se snažili velké výluky dostat do stejného termínu, abychom cestující otravovali co nejméně. Navíc o prázdninách nejezdí studenti, takže není taková poptávka," uvedl Konečný.

Další dvě větší opravy se dotknou provozu také, nevyžádají si však zavedení náhradní dopravy. Od 15. dubna do 16. srpna se budou postupně opravovat obě koleje mezi Modřicemi a Brnem-Horní Heršpice a od 7. března do konce srpna se bude postupovat podobně v Brně mezi Židenicemi a Maloměřicemi.

Jihomoravské tratě čeká i řada dalších kratších výluk, zpravidla v rozpětí pěti až deseti dnů. "Jde o důsledek toho, že chceme dočerpat peníze z operačního programu Doprava I. Na opravy půjde okolo 1,8 miliardy korun, na investice téměř dvě miliardy," uvedl Konečný. Všechny peníze z dotací je přitom potřeba vyfakturovat do konce příštího roku.