Agentura uvedla, že Slovensko bude z hlediska fiskální situace těžit z širšího ekonomického růstu. Snižování rozpočtového deficitu by tak mělo být dlouhodobě udržitelnější.

"Pozitivní výhled naznačuje pravděpodobnost jedna ku třem, že v příštích dvou letech ratingy zvýšíme, pokud fiskální a ekonomická opatření Slovenka překonají naše očekávání," sdělila S&P.

Rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating AAA znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si peníze za velmi nízký úrok.

Agentura počítá s tím, že slovenská ekonomika bude v letech 2014 až 2017 růst průměrně o 2,8 procenta ročně. Pomoci jí k tomu má lepší domácí poptávka, příjmy na daních a úroveň veřejného dluhu, který údajně příští rok klesne pod 54 procent hrubého domácího produktu.

Pro tento rok S&P předpovídá schodek veřejných financí na úrovni 2,8 procenta hrubého domácího produktu. Na rok 2015 předpokládá jeho pokles na 2,6 procenta a v roce 2016 další snížení až na 2,5 procenta, tedy výrazně pod tříprocentní limit stanovený Evropskou unií.