"Český rozhlas nemůže ovlivnit vládu, státní orgány nebo Parlament, aby vytvořily legislativu. Ta zatím chybí," upozornil šéf veřejnoprávního média. Rozhlas na připravovaných změnách spolupracuje s ministerstvem kultury, stanovení termínu je ale podle Duhana politické rozhodnutí, které teprve musí přijít.

"Až budeme znát ten poslední krok, naplánujeme si všechny ostatní, které musí rozhlas učinit, aby k tomu nakonec došlo," uvedl Duhan. Zopakoval tak postoj rozhlasu, který dlouhodobě požaduje nastavení podmínek ze strany státu a hovoří mimo jiné o potřebě Národní koordinační skupiny, která by sladila postup všech subjektů a jež by se zabývala i možnostmi financování a informační kampaní.

Další legislativní změnou, kterou rozhlas v dohledné době očekává, je úprava výběru koncesionářských poplatků. Duhan zdůraznil, že v této otázce zůstává konzervativní, vyžaduje ale především zefektivnění jejich výběru. "Výše by měla zůstat stejná, v zásadě i ten princip výběru," popsal současnou pozici rozhlasu. Neplánuje tak aktivně prosazovat změnu modelu, jež by například rozšířil povinnost placení na všechny domácnosti. "Zůstat u tohoto modelu, jen ho zpřesnit a zefektivnit," shrnul s tím, že rozhlas chce mít především páku na ty, kteří platit mají, ale nechtějí.

Novela, kterou připravuje ministerstvo kultury, by podle dřívějších informací měla především definovat přístup veřejnoprávních médií k databázím plátců. "Dnešní znění už je technologicky zastaralé. Tam se nepočítalo s rozvojem digitalizace a možností poslouchat rozhlas i prostřednictvím jiných přístrojů, než je samotné rádio," zmínil před časem náměstek generálního ředitele pro správu a provoz Michal Koliandr.