"Celá ta věc mě znechucuje - jako by měla znechucovat každého, kdo má zájem na tolerantní a různorodé společnosti. Pokud toto je dnešní hnutí za práva gayů - štvanice na naše oponenty vedená s fanatismem náboženské pravice - pak se mnou nepočítejte. Jestliže zastrašujeme jiné v jejich svobodě projevu, nejsme lepší než antihomosexuální násilníci, kteří tu byli před námi," napsal Sullivan na svém blogu.

Michael Barbaro z listu The New York Times na Sullivanův postoj upozornil a označil jej za "obrovskou zprávu". "Je snad teď nesouhlas se svatbami gayů firemním zločinem?" ptá se Barbaro na Twitteru.

Eich je tvůrcem programovacího jazyka Javascript a spoluzakladatelem Mozilly, jejímž hlavním produktem je internetový prohlížeč Firefox. Do jejího čela byl jmenován minulý týden, což vyvolalo hněvivé reakce některých zaměstnanců a poté organizovanou kampaň aktivistů.

Eich v roce 2008 věnoval 1000 dolarů (20.000 Kč) na podporu prosazení kalifornského ústavního dodatku, který definoval manželství jako svazek mezi mužem a ženou. Ten Kaliforňané v referendu schválili, soud jej ale později označil za neústavní.

Sullivan prý zjistil, že Eich si mohl místo zachránit, kdyby své názory odvolal. To ale podle záznamu pohovoru s činovníky firmy neudělal dostatečně.

"Nepochopil, že pokud chce zůstat šéfem firmy, musí své kacířství odvolat. V Mozille existuje jen jeden povolený názor a všichni disidenti musí být vyhlazeni! To je v kostce celá levicově liberální tolerance," napsal Sullivan.

Podle listu The New York Times je nyní zřejmé, že "v Silicon Valley, kde se tolerují osobní výstřednosti, a dokonce i antisociální osobnosti, pokud tvoří nové produkty a vydělávají peníze, je nutné si sociálněkonzervativní názory nechávat pro sebe". Podle listu "nebyly žádné známky, že by se Eich choval v práci zaujatě".

Podle listu The Wall Street Journal to nyní vypadá, že extrémní křídlo hnutí za redefinici manželství - a zjevně ani Silicon Valley - nadále nehodlají tolerovat ani pouhé zastávání názoru, který v roce 2008 sdílela většina Kaliforňanů a ještě v květnu 2012 i prezident Barack Obama. "Stala se kultura (technologické komunity), která se kdysi pyšnila svou otevřeností, natolik bigotní, že nedokáže akceptovat nikoho, kdo zastává tradiční křesťanské, židovské nebo muslimské přesvědčení?" píše list.