Výsledky jsou ovlivněny zejména snížením čistého úrokového výnosu, zvýšením zisků z obchodních operací, snížením výnosů z finančních aktiv a pokračujícím poklesem provozních nákladů hlavně v první polovině loňského roku.

Podle generálního ředitele České spořitelny Pavla Kysilky letos firma očekává její dvouprocentní růst. V loňském roce zaznamenala společnost u velkých firemních klientů téměř třináctiprocentní růst financování jejich investičních, provozních a obchodních cílů.

"Pokračoval stále rostoucí zájem domácností o hypotéky a poskytli jsme o 30 procent více nových spotřebitelských úvěrů. Dobrou finanční kondici ekonomiky potvrdil také pokles nesplácených úvěrů a zlepšující se kvalita našeho úvěrového portfolia," uvedl Kysilka.

Čisté příjmy z poplatků a provizí firmě meziročně klesly o čtyři procenta na 11,29 miliardy korun. Pokles je ovlivněn ekonomickou situací, a také tím, že klienti častěji využívají internetové bankovnictví a zvýhodněné programy a produkty. "Pozitivní vývoj zaznamenaly především příjmy z poplatků a provizí z úvěrů a z operací s cennými papíry díky jejich rostoucímu počtu. Snížily se příjmy z poplatků z platebních transakcí," uvedla firma.

Pokračující pokles úrokových sazeb se projevil ve snížení čistého úrokového výnosu o 5,9 procenta na 27,91 miliardy korun.

Bilanční suma vzrostla o 5,2 procenta na 968,72 miliardy korun. "Meziročně došlo ke změně struktury aktiv, zvýšil se objem poskytnutých úvěrů, realizovatelných finančních aktiv a vkladů u České národní banky. Snížil se objem finančních aktiv držených do splatnosti a aktiv určených k obchodování," uvedla ČS. Na pasivní straně bilance se zvýšily závazky ke klientům a k bankám a objem vlastního kapitálu. Snížil se především objem vlastních emitovaných cenných papírů.