Narodil se v rodině irského katolíka a ruské židovky, vyrůstal v Chicagu na předměstí a na střední škole si jako jeden z vedlejších oborů zvolil drama. Studium na univerzitě pak nedokončil, raději se vrhl na hereckou kariéru.

Z divadelních prken však brzy zamířil do Hollywoodu a stejně jako stovky, ba i tisíce dalších herců doufal, že prorazí. Po řadě menších "štěků" získal první větší roli v roce 1973 v nízkorozpočtovém filmu tehdy neznámého režisérského benjamínka George Lucase... Film se jmenoval The American Graffiti a stal se překvapením roku - potvrzuje to i pět nominací na Oscara, které si nečekaně vysloužil!

Spolupráce s Lucasem pak pokračovala dál a tenhle nadějný herec se objevil i v jeho spektáklu Star Wars (Hvězdné války). A rovnou jako jedna z hlavních rolí - pilot Han Solo.

Fanouškové sci-fi jsou již doma, těm ostatním napoví třeba to, že se herec z fotky objevil na stříbrném plátně také jako slavný dobrodruh Indiana Jones, který na rok 2014 plánuje comeback a páté pokračování.

Černobílý snímek z dětských let zobrazuje samozřejmě hereckou hvězdu Harrisona Forda. Za pár dní oslaví Ford 70. narozeniny a i přes svůj přece jen už pokročilý věk vypadá stále velmi zachovale. Roky mu nejspíš ubírá jeho mladá manželka, štíhlá herečka Calista Flockhart (47), kterou čeští diváci znají zejména jako právničku Ally McBeal ze stejnojmenného seriálu.

Fotogalerie
5 fotografií