I ve skutečnosti se Rudolf Hrušínský rád kochal přírodou, obzvlášť když jako rybář usedal na břeh Lužnice poblíž své chaty. Tuhle vášeň, stejně jako herectví, po něm získal i jeho nejstarší syn Rudolf (63). Ten také v květnu v televizi Prima vzpomínal na tatínkovo řidičské umění. Podle něj to bylo přesně tak jako ve filmu.

„Táta se víc kochal, než řídil. Byl přesně tím řidičem, jakého hrál ve filmu Vesničko má středisková. Jako malý kluk jsem s ním jel dvakrát v životě. Poprvé mu během prvních pár kilometrů spadlo cigáro za košili a tím náš výlet skončil. Když nás vzal na výlet podruhé, štípla ho vosa,“ smál se Rudolf Hrušínský mladší, kterého v poslední době známe hlavně ze zemité role Vlastimila Peška v seriálu Ulice. Popřel tím také fámu, že by se jeho otec někdy živil jako taxikář, protože měl od komunistů zakázáno hrát.

Co tu děláš, Slováku?

Osm let před smrtí, kdy už nebyl v nejlepší kondici, protože ho zlobilo srdce, natočil s režisérem Jiřím Menzelem jednu z nejúspěšnějších komedií té doby. Jeho herečtí kolegové na něj vzpomínají jako na podobně bodrého a vtipného, jako byl jeho filmový doktor.

„Z natáčení filmu Vesničko má středisková si vzpomínám hlavně na dvě scény s Rudolfem Hrušínským. Hlavně na tu, kde přijedu z pole a hledám doktora. V dalším záběru vstoupím do místnosti, kde stojí Hrušínský. On se otočí a ptá se mě: Co tady děláš, Slováku? Ale to bylo mimo kameru, takže to nikdo nikdy ve filmu neslyšel,“ prozradil Blesku herec Marián Labuda.

Jitka Asterová ve stejném filmu měla malou, ale významnou roli – kvůli jejímu pozadí se doktor naboural. „Volal mi pak kamarád z Ameriky: Asterko, tvůj zadek je v Hollywoodu. Musela jsem se smát, že kvůli mně byl ten film nominován na Oscara…“ směje se. Na Rudolfa Hrušínského z té doby si moc nepamatuje – při natáčení se míjeli. „Ale hrála jsem s ním v Činoherním klubu ve hře Obsluhoval jsem anglického krále, což byl zážitek. Přirovnala bych ho k doktorovi z Vesničky – byl nesmírně milej, klidnej a vtipnej…“