„Já nemám pro motory vlohy,“ přiznala Blesku Luba. „Z autoškoly mě vyhodili, pak jsem nějakým zázrakem zkoušky udělala, ale řízení mi stejně nešlo. Kemr mi poradil, ať si koupím trabanta, že jezdí skoro sám,“ dodala Skořepová.

Josef Kemr měl podle Luby v životě jen jednoho trabanta, ale postupně v něm vyměnil, co se dalo, takže z původního auta zbyl jen volant. Dvoutaktové vozítko pomáhal Lubě vybírat další kolega z pražského Národního divadla Vladimír Ráž (†77), protože Kemr coby Bohouš Císař měl v Chalupářích hodně natáčecích dnů.

Jezdila podle instrukcí

Spolu s Kemrem potom dali Skořepové na přední sklo papír s podrobnými instrukcemi. „Začínalo to: Napřed nastartuj tím, že otočíš klíčkem v zapalování,“ vzpomíná herečka. „Trénovala jsem nahoře na kopci v Chuchli. Moc mi to stejně nešlo,“ usmívá se.

Většina jejích jízd končila v polovině. „Byla jsem mladá, vždycky u mě zastavil nějaký řidič a mluvil o svíčkách, někdy dokonce o relé. Nechápala jsem. Nakonec jsem auto postavila před chalupu a dala k němu ceduli: Vemte si, co chcete! Za pár měsíců zmizel beze stop,“ dodala herečka.

Fotogalerie
1 fotografie