22:05 - Za celý tým, který pro vás připravoval online přenos z Českých lvů, vám z redakce děkujeme za pozornost a přejeme krásnou filmovou noc. Již ráno najdete na Blesk.cz žhavé informace z večírku. Těšte se!

22:04 - Ačkoli je raut bez masa, mezi hosty je o něj veliký zájem. Tvoří se dlouhé fronty.

22:01 - Vítězové rozdávají rozhvory, velký sál Lucerny se prázdní. Všichni míří na raut. Tvůrci Protektora už domlouvají velkou párty v centru Prahy. Reportéři Blesk.cz tam rozhodně nebudou chybět. Dnes večer se totiž bude pořádně slavit.

21:52 - Ceny jsou rozdány, špunty od šampusů létají, zelenina do salátů je nakrájena. Jde se na raut...

21:47 - Nejlepší film: Českého lva získává film PROTEKTOR, který tak proměnil celkem šest z jedenácti nominací.

21:45 - Čas před vyhlášením poslení kategorie vyplňuje snad již poslední filmová koláž....

21:42 - Protektor zvyšuje náskok v počtu proměněných nominací na 3 sezónách v pekle. Českého lva získává Marek Najbrt.

21:41 - Zvážníme a jdeme do finále. Nejlepší režie. Tak kdo s koho? Hřebejk, Mašín, nebo Najbrt?

21:40 - Liška s Polívkou se nezastavili ani před jednou z nejdojemnějších scén českého filmu - Kolja, který telefonuje ve vaně své babičce. Polívka ho jde vytáhnout Lišku-Kolju z vany. Na konci scény se oba začnou řechtat jako koně...

21:37 - Českého lva za nejlepší scénář získává Protektor - Marek Najbrt, Robert Geisler a Benjamin Tuček.

21:36 - Oslím můstkem přecházíme ke kategorii Nejlepší scénář. Vyhlásit ji přicházejí Jiří Macháček a Marek Taclík - dvojka z filmu Jedna ruka netleská. Macháček si na to zapnul svou rozhalenku, kterou omračoval v předsálí. Taclík vsadil na oranžovou kravatu.

21:33 - Filmové koláže se pro změnu dočkal Kolja - Polívka střídá Svěráka, Liška hraje Kolju.

21:28 - Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Vítězem se stává: Kryštov Hádek - 3 sezóny v pekle.

21:27 - Novinková kategorie, a také jedna z nejzábavnějších. Nejlepší filmový hláška. Vyhrála hláška v podání Jiřího Kodeta z filmu Pelíšky: "Mě by jenom zajímalo, kde udělali soudruzi z NDR chybu."

21:23 - 3 sezóny v pekle mají další zářez na lvím podstavci - tentokrát za nejlepší kameru. Děkovačka je tentokrát v angličtině - hlavním kameramanem je totiž Karl Oskarsson.

21:19 - Další filmovou koláž ma na svědomí Pavel Liška. Naroubovali ho do role varietního umělce v Pelíškách (v originále Boris Hybner), který přišel na oběd ke stárnoucí učitelce (Eva Holubová) a jejímu synovi. Šťourá se v nose, trochu prdí a polyká celé knedle...

21:17 - A jsou tu hlavní kategorie. Českého lva za hlavní ženský herecký výkon získala Jana Plodková za film Protektor.

21:11 - Vítězem jsou Zapomenuté transporty do Polska. Která z televizí je jednou zařadí do sobotního hlavního vysílacího času? Takový počin by sám o sobě byl taky na jednoho Lva.......

21:10 - A je tu kategorie dokumentů, která nabídla konečně něco jiného, než Protektora, Kawasakiho růži a 3 sezóny v pekle. Vyhlašují ji dvě velké české dokumentaristky Helena Třeštíková a Olga Sommerová.

21:07 - Konverzační vsuvku Polívky a Lišky o blbcích střídá vyhlašování nejlepší hudby. Cenu bere Protektor, totiž kapela Midi Lidi, která hudbu k Protektorovi udělala.

21:04 - Čas vyplnila filmová koláž z Účastníků zájezdu. No... no comment.

20:56 - Cenu přichází přebrat Ladislav Chudík, který si zahrál v Kawasakiho růži. Publikum mu dlouho tleská.

20:55 - Účatníci zájezdu jdou předávat cenu za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Anna Polívková zamáčkla slzu. Loni totiž s Polívkou moderovala ona. Dokonce přišla ve stejných šatech jako loni.

20:54 - Filmoví básníci Pavel Kříž a Dušan Klein vyhlašují nejlepší střih - cenu bere Pavel Hrdlička za film Protektor

20:52 - Liška čte repliky scénáře.. Svým suchý projevem baví Lucernu...

20:51 - Přenos teče s časem. Bolkovi teče pot, jde se přepudrovat, takže Liška nechce nechce zdržovat, zdržovat. "Počkáme, počkáme na Bolka," blekotá Liška.

20:50 - Kawasakiho růže proměňuje první nominaci. Cenu získává Dana Kolářová.

20:48 - Tajemství meruňkového modelu Míši Kuklové bylo právě objasněno. Spolu s Janem Potměšilem totiž na jeviště přišli coby princezna Jasněnka a létající švec. Vyhlašují nejlepší herečku ve vedlejší roli.

20:44 - Tak nám to bylo objasněno. Kašpárek v rohlíku.. Přinesli stejnou hodnotu asi jako párek v rohlíku.

20:42 - A je tu první kulturní vložka. Bože, co to je? Zřejmě jsme právě započali první sezónu v pekle.. Před tímhle pruhovaným ansáblem ani protektor neuchrání...

20:40 - Liško, Polívko - to je ovšem slabota. Četli jste vůbec před přenosem scénář? Už nejste v šatně, ale na jevišti, a krom celé Lucerny vás sledují taky statisíce televizních diváků...

20:35 - Lva získává film Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny. Výtvarný počin je jednou z mála kategorií, kde nebyla nominována znamá trojka - Protektor, 3 sezóny v pekle a Kawasakiho růže. Poslední jmenovaný nahradil právě snímek Na půdě. Aspoň že v téhle kategorii Akademii došlo, že by všechny ceny neměly vybrat jen tři snímky.

Fotogalerie
25 fotografií

20:34 - Tuto cenu předává Vlasta Chramostová v blonďaté hřívě vlasů. Co se děje. Má snad paruku?

20:33 - Bleskem se přesouváme k Nejlepšímu výtvarnému počinu.

20:31 - Tým zvukařů se chystá na rozvláčnou děkovačku. Polívka je ve střehu zasáhnout. A už už je vyhazuje z pódia. Ono kdyby Liška neblekotal, každý z vítězů by měl minimálně o 20 sekund na děkovačku více času.

20:30 - Léčivé prameny a největší filmový festival v zemi na jevišti reprezentují Jiří Bartoška a Eva Zaoralová. 3 sezóny v pekle vedou nad Protektorem 1:0. Snímek dostal proměnil první z jedenácti nominací - Nejlepší zvuk.

20:24 - První pódiová narážka na Vachlerův vegetariánský raut. Jako kdyby na nakládaném hermelínu a tofu pomazánce bylo něco špatného.... Kdo neochutnal, nepochopí..

20:20 - Na programu je vyhlášení kategorie Divácky nejúspěšnější film. Na jeviště ji přichází vyhlásit Magda Vášaryová a Jiří Schmitzer, filmový pár z Postřižin. Nejúspěšnějším filmem se stala komedie Líbáš jako Bůh režisérky Marie Poledňákové.

20:16 - Na pódium právě přišla Miss ČR Lucie Váchová, která točí jakýmsi kolem štěstí. V hlavní roli tentokrát charita. Šek na milion korun od hlavního partnera Českého lva putuje na podporu tvorbu postižených umělců.

20:12 - Liška se opět stylizuje do role 'idiota'....

20:09 - Tereza Brodská je dojatá a její děkovná řeč působí dost nejistě... Rozpačitý výstup podtrhuje také její ustrojení. Šedivé šatičky po kolena, poseté flitry se do slavnostní nálady moc nehodí. Ona vlastně ta nálada taky není zatím příliš slavnostní. Vachlerovský večírek. Zatím spíš besídka.

20:06 - Českého lva za dlouholetý přínos filmu získala Jana Brejchová. Cenu za ní přebírá její dcera Tereza Brodská. Brodská nemohla přijít kvůli špatnému zdravotnímu stavu.

20:03 - Minuta zábavy - než se odstraní technické problémy. Povedlo se.

20:02 - První zádrhel? Kategorie Dlouholetý přínos - ale nejde spustit projekce. Liška s Polívkou musí zachraňovat situaci.

20:01 - Slavnostní večer právě začíná. Na jevišti jsou již moderátoři večera Bolek Polívka a Pavel Liška. Zřejmě to tak mají ve scénáři, ale oba každou repliku opakují dvakrát.

19:59 - Mezi posledními přichází Lucka Vondráčková a Jiří Bartoška.

19:58 - Sál je téměř do posledního sedadla zaplněný a všichni netrpělivě čekají na star.

19:54 - S manželkou přišel elegán Jan Přeučil. Má své nezbytné doplňky - klobou a bílou šálu.

19:52 - Klára Issová přišla s manželem, režisérem Davidem Ondříškem. Je tu také europoslanec Kožušník s manželkou.

19:48 - V černých šatech dorazila Jana Plodková, hlavní ženská hrdinka filmu Protektor. Za tuto roli je také nomivána v hlavní ženské kategorii. Stejnou barvu šatů zvolila také herečka Veronika Freimenová.

19:46 - Maminka Míša Kuklová dorazila v lososové princeznovské róbě. Žádného prince po svém boku ovšem neměla. Co to? Do Lucerny se vydala bez doprovodu.

19:42 - Dorazil slovenský herec Martin Huba, který má dokonce dvě nominace.

19:41 - Módní kreací překvapil také hudebník Jan P. Muchow. K obleku snad poprvé v životě neobul tenisky, ale polobotky. Co se to s ním děje?

19:38 - Bleskurychle kolem fotografů probíhá Miroslav Táborský s manželkou. To Petr Čtvrtníček, který přišel v kožené bundě a masivním zlatým řetězem na krku, se objektivů nebojí. Františko, těš se! Vzkazují reportéři Blesk.cz z Lucerny naší módní guru.

19:37 - Všichni příchozí se zatím zdržují v předsálí. V hlavním sále je jen pár lidí. Všichni členové personálu mají na tváři nakreslené červené hvězdy.

19:35 - Přišla Dana Morávková s manželem, hudebníkem Petrem Maláskem, a synem. Hvězda seriálu Ordinace v růžové zahradě má na sobě sexy černé minišatičky oživené bílým boa a stává se tak první kandidátkou na Módního lva.

19:34 - Tereza Voříšková přišla ruku v ruce s Kryštofem Hádkem, který je nominovaný na Českého lva hlavní mužské herecké kategorii za film 3 sezóny v pekle. Tereza je nominovaná v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli, a to za film Zemský ráj to na pohled. Dvojice tak potvrdila, že je po krátké odluce opět spolu.

Fotogalerie
25 fotografií

19:27 - Dorazil herec a zpěvák Jiří Macháček s manželkou. V Lucerně je už také Milan Lasica a Magda Vášáryová.

19:26 - Také Jitka Čvančarová, která dorazila v sexy červených šatech, se pozdravila s Terezou Brodskou. Herečky se spolu zastavily v přátelském rozhovoru.

19:17 - S Tereozou Brodskou se právě polibkem vítá režisér Dušan Klein, který přišel se svou vnučkou. Je možné, že Brodská převezme cenu za svou nemocnou matku. Účast Jany Brejchové je totiž kvůli viróze v ohrožení.

19:15 - Právě dorazil Oldřich Lipský a Helena Třeštíková. Dokumentaristka sice dorazila v tmavých šatech, ale s úsměvem.

19:07 - Prostory pražské Lucerny se začínají plnit filmovými tvůrci, VIP tvářemi i lovci fotografií a autogramů. Právě dorazila například Tereza Brodská, Ivan Hlas. Přišel také známý odborník na etiketu Ladislav Špaček s manželkou.

19:03 - Krásný večer, čtenáři Blesk.cz. 17. ročník Českého lva je tu a s ním také náš online, který vás nechá nahlédnout i do míst, kam se televizní kamera nedostane. Příjemnou zábavu.

 


 

Výběr nominovaných filmů je letos poněkud omezený. Sítem nominací totiž z celkových 34 snímků, které měly v roce 2009 premiéru, jich prošlo pouze šest. A pokud z týmů těchto odpadnou dva tři lidé, kteří jsou pro ně stěžejní, může se stát, že se na jevišti budou střídat jen ti samí, popřípadě zástupci absentujících.

Už v pátek Petr Vachler, předseda České filmové a televizní akademie, oznámil, že se večeru nezúčastní Jan Hřebejk, jehož Kawasakiho růže bojuje o sošku Lva hned v 9 kategoriích. Nepřijde ani polská herečka Karolina Gruszková, která mezi nominovanými herečkami za výkon v hlavní roli, Karolina konkrétně za film 3 sezóny v pekle. Ten se společně s filmem Protektor uchází o vítězství celkem v 11 kategoriích.

Nejistá je účast nastydlé Jany Brejchové, která má převzít Českého lva za celoživotní přínos českému filmu.

Chybět bude také jedna kategorie – a sice Nejlepší nerealizovaný scénář, který byl spojen s peněžitou odměnou. Letos se ovšem na ní nenašel sponzor. Přibyla naopak anketa o nejlepší filmovou hlášku.

Večer tak z velké části bude ležet na bedrech dvojice moderátorů – Bolek Polívka a Pavel Liška. Nechme se překvapit.