„Budu chodit na ozařování sedm týdnů, a to každý den od pondělka do pátku,“ řekl Blesku herec s tím, že lékaři podle jeho slov ještě rozhodnou, zda půjde o klasické ozařování nebo protonové. To je sice nákladnější, ale bez nežádoucích účinků, jako je třeba ztráta hlasu.

„Uvidíme, jak doktoři rozhodnou… Každopádně děkuji pánubohu, že nemusím podstoupit operaci hrtanu, po které by následovaly chemoterapie,“ utěšuje se Jiří, který se léčí na Klinice otorhinolaryngologie (ORL) v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Slova ze sebe souká jen stěží. Hrtan má po operaci polypů, při níž se přišlo na rakovinu, stále oteklý. „Pořád chroptím. Pan doktor mi ale řekl, že se to zlepší…“ doufá Pomeje.

V ozařování vidí naději, že nepřijde o hlas. „To by mne asi zabilo! Vždyť bych neměl čím se živit! Vždyť hlavně dabuji,“ děsí se. Kdy začne podstupovat sérii celkem 35 ozařování a jakého druhu, to by se měl dozvědět co nejdřív.

Zatím je tak vyčerpaný, že pořád spí. „Když jsem šel na operaci kvůli tomu polypu na hlasivce, strašně jsem se bál výsledků z histologie. A když se moje obavy potvrdily, byla to šleha. Takhle vyčerpaný psychicky i fyzicky jsem ještě nikdy nebyl,“ přiznává Pomeje.

Pomeje má rakovinu! Smůla se na něj lepí celý život, mluvil o dluzích i sebevraždě!

 

Video
Video se připravuje ...

Pomeje má rakovinu! Smůla se na něj lepí celý život, mluvil o dluzích i sebevraždě! Petr Macek, Petr Soukup, Markéta Reinischová,Jan Jedlička

Po klasickém fotonovém ozařování nádorů hlavy a krku může dojít ke ztrátě zraku, poškození sluchu či funkce slinných žláz, takže pacienti bývají odkázáni na tekutou stravu. K bezpečnému a úspěšnému vyléčení je nutné aplikovat ještě vyšší dávku než v případě mozkových nádorů, což opět zvyšuje riziko poškození okolních tkání.

V září 2015 byla protonová léčba uzákoněna jako hrazená z veřejného zdravotního pojištění, od července 2016 tuto léčbu v pražském centru hradí i VZP na základě uzavřené smlouvy. Pacienti si již léčbu nemusí hradit sami.

Protonovou léčbu musí navrhnout tým onkologů, kteří mají konkrétního nemocného v péči. Poté ji musí schválit zdravotní pojišťovna. Pacient pak dochází do centra na léčbu asi pět až sedm týdnů. Počet ozařovacích frakcí záleží na uložení a velikosti nádoru.

Andrea Pomeje: S Jirkou máme v sexu problém! Ale předtím to byl kanec!

Video
Video se připravuje ...

Andrea Pomeje: S Jirkou máme v sexu problém! Ale předtím to byl kanec! Daniela Pilařová, Petr Soukup, Petr Macek

Fotogalerie
46 fotografií