Úraz si legendární atletka přivodila v noci na pátek. Záchrana přišla až v poledne. „Měla jít na oběd s ředitelem ostravského gymnázia, ale nemohli se na ni dozvonit. Tak jsem tam jel. Našli jsme ji ležet na zemi v polovědomí. Hned jsem volal sanitku,“ řekl Blesku bývalý zápasník Karel Engel z Českého klubu olympioniků, který o Zátopkovou pečuje.

Podle jeho odhadu mohla vdova po Emilu Zátopkovi ležet v bolestech na podlaze dobrých pět hodin. „To víte, telefon přímo u sebe neměla, takže si nedokázala zavolat pomoc,“ líčí Engel.

V sobotu ráno se Zátopková podrobila operaci v Ústřední vojenské nemocnici. Víkend strávila na ARO, v pondělí už ji ale měli přestěhovat na normální pokoj. „Operaci zvládla dobře, podle lékařů se zdařila. Dnes jsem za ní prvně byl a měla dobrou náladu,“ zvěstuje Engel pozitivní zprávy.

„Psychicky je nahoře. To víte, starají se tam o ni jako o perlu. Vždyť je to nejstarší žijící olympijská vítězka,“ připomněl s úsměvem triumf oštěpařky na hrách v roce 1952 v Helsinkách. Tak, paní Dano, ať vám pozitivní nálada vydrží. Za všechny čtenáře přejeme brzké uzdravení!

Fotogalerie
40 fotografií