Upovídaného „prima“ bráchu Martina Pavelku, přezdívaného Prcek, ztvárnil Roman Čada (53). V době natáčení mu bylo 13 let, dnes je z něj úspěšný podnikatel, ale lidé na ulici ho poznávají dodnes.

„Většinou tedy mají pocit, že mě odněkud znají, ale nedokážou si mě přiřadit,“ říká Čada. Na natáčení ale stále vzpomíná: „Nezapomenutelné chvíle byly v maskérně s panem Menšíkem. Salvy fórů a příběhů. Celý filmový štáb se vždy motal kolem maskérny tak, aby ty jeho historky slyšel. Ale ty bohužel nelze reprodukovat,“ vzpomíná s úsměvem. „Samozřejmě jsem byl trochu nesvůj mezi tak slavnými herci. Ale to se srovnalo. Vlastně s panem Řehořem i s Libuškou Šafránkovou jsem hrál v třech filmech, a tak jsme se už trochu znali. A pan Řehoř byl opravdu vynikající člověk!“

Poslední práci před kamerou zažil ve dvaceti letech, kdy hrál v televizním filmu Králíci s moudrýma očima. „Popravdě, na gymnáziu jsem byl pod jistým tlakem, abych pokračoval ve studiu režie na FAMU. Mé přípravy se ujal i pan Řehoř, kterého jsem si velmi vážil. Jenže já šel rovnou na elektrofakultu, kam mě to opravdu táhlo. Myslím, že jako technik jsem podstatně lepší, než jsem byl jako herec.“ V roce 1995 otevřel jednu z prvních internetových kaváren ve střední Evropě a dnes podniká v oblastech informatiky.

Lodí kolem světa

V roce 1998 se oženil se svojí současnou manželkou a žije spolu s ní a dětmi v energeticky úsporném domě, který navrhl také on sám. Jeho snem je koupit si loď a vydat se na pár let kolem světa.

Před třemi lety se nejstarší dceři Romana Čady Tereze narodila holčička Kristýnka, takže udělala z bývalého dětského herce mladého dědečka. „Kristýnka je nádherná holčička. Ale já jako dědek nestojím za nic. Mám málo času a sám se cítím jako pubescent,“ komentuje tuto životní roli.

Manželská rošáda

Režisér Stanislav Strnad měl původně v plánu obsadit manželské dvojice opačně. Rodiče kluků Pavelkových měli hrát Josef Bláha a Blažena Holišová, rodiče Zuzany Vladimír Menšík a Slávka Budínová. Bláha se ale neustále motal okolo Budínové a chovali k sobě velké sympatie. Nakonec z nich tedy režisér vytvořil pár a k Menšíkovi přiřadil Holišovou. Spolu si manžele zahráli ještě ve filmu Půl domu bez ženicha (1980).

Z hajnýho doktorem

Postavu obětavého doktora Navrátila měl původně hrát Martin Růžek. Pár týdnů před natáčením ale dostal ošklivou angínu a nebylo jisté, zda se stihne vyléčit. Režisér Strnad nehodlal nic riskovat. V televizi zrovna vysílali nový večerníčkovský seriál Krkonošské pohádky a jeho okamžitě zaujal „hajnej“. Tedy přesněji řečeno Zdeněk Řehoř. „Zavolal mi, vylíčil, o jakou roli jde. Byla to nádherná práce!“ pochvaloval si herec.

Fotogalerie
9 fotografií