K 25. výročí od sametové revoluce vyšlo CD s názvem Písně sametové revoluce, na němž jsou sklady, které se zpívaly během demonstrací po celém tehdejším Československu. Šampusem ho v sobotu odpoledne v pražské Lucerně pokřtila ikona 17. listopadu 1989 Marta Kubišová (72) a bývalá první dáma republiky Dagmar Havlová.

Ta si jako vzpomínku na svého zesnulého manžela Václava Havla oblékla jeho černé sametové sako. „To je Vaškovo sako, ale já nosím jeho věci velmi často, protože je se mnou. Já jsem ráda, že je pořád se mnou. Je to pro štěstí a myslím si, že to sem i patří,“ vysvětlila v rozhovoru pro idnes.cz Havlová s tím, že v Lucerně byla naposledy právě s Havlem při promítání jeho premiéry Odcházení.

Havlová s Kubišovou kromě pokřtění alba na jevišti symbolicky zazvonily klíči tak, jako jimi před pětadvaceti lety zvonili studenti v čele s Václavem Havlem. Dagmar, která přišla ve výborné náladě, pak na pódiu začala předvádět různé „taneční kreace“.

Natahovala ruku, jako by po někom tytéž klíče házela. Jak se však zdá, někoho trefila, protože se vystrašeně chytla za pusu. Pak ji ale celá situace přišla velmi komická a začala se hlasitě smát. Dostala takový záchvat smíchu, že se zlomila v pase.

Fotogalerie
17 fotografií