A všichni si nejvíc pamatují, s jakým gustem slavný herec holdoval alkoholu! „No jéje, abychom zapomněli! Chodil k nám nejraději, když jsme měli zavřeno. Byl to vzácný host, takže když zabouchal na dveře třeba po ránu, byli jsme mu k službám,“ vzpomíná Jáchym Hanauer, majitel restaurace V Ráji. A neodpouští si poznámku, že představitel inspektora Trachty z filmu Rozpuštěný a vypuštěný přímo miloval vodku. „No, já nechci říct, že byl alkoholik, to bych si nedovolil. Po ránu mu ale vodka nevadila. Postavil si před sebe vždycky malý pivo, to aby to vypadalo… No, a potom to byl panák za panákem,“ vypráví hostinský.

Bavil personál

Zahajský byl podle něho prý vynikající bavič. „Usedl vždycky za bar a rozprávěl s personálem. Padal z něho vtip za vtipem, měli jsme ho moc rádi,“ komentuje Hanauer. A dodává: „Zahajský pocházel z nedalekého Mšena, tak to tu přímo zbožňoval. Tak moc rád chodil do lesa na houby a vůbec brázdil krajinu.“

Poslední pivo

Zahajského manželka Brejchová prý do hospody, až snad na pár výjimek, nechodila. „Vůbec jsme ji tady viděli málo. Většinou byla v chalupě. Když ale bylo Zahajskému už hodně zle, vodila ho na procházky,“ říká majitel restaurace, která je asi kilometr od hercovy chalupy. Jiří Zahajský podlehl rakovině prostaty po dlouhém a těžkém boji v roce 2007. „Chodil k nám do poslední chvíle, i když už byl celý pohublý. Ale to malé pivko si vždycky dal...,“ přiznává Hanauer.

Moučkovou vyšoupla Brejchová

Když Zahajský chalupu v Konrádově koupil, byla v dezolátním stavu. Se svou družkou, hlasatelkou Kamilou Moučkovou (86) je čekala spousta práce. „I trámy museli dávat do pořádku, strašně se nadřeli. Do Konrádova na chalupu potom začala jezdit Kamilina kamarádka Jana Brejchová. No a potom se do sebe se Zahajským zabouchli, on se s Kamilou po víc než třiceti letech rozešel a vyšoupl ji z chalupy,“ svěřili hercovi sousedé Maštálkovi s tím, že s kamarádstvím mezi Kamilou a Janou byl okamžitě amen. „S Brejchovou tu potom dělali jen novou střechu,“ říká Maštálková.

 

Fotogalerie
7 fotografií