Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Slavík Gott byl stěhovavý pták: Tady všude bydlel!

/
  • Kde všude bydlel Karel Gott? Vystřídal pět adres!
    2. října 2019 ● 12:01

    Kde všude bydlel osmatřicetinásobný Slavík Karel Gott (75)? Vystřídal pět adres! Pražská prestižní Bertramka prý byla ale zpěvákova poslední. „Měnit adresu už opravdu nebudu, ta současná mně naprosto vyhovuje,“ zdůraznil Karel.

  • 1.

    Rodný dům

    Slavík se narodil v plzeňské porodnici ve Wenzigově ulici 14. července 1939. Odtud ho rodiče odvezli do bytu v Nepomukově ulici v Plzni. Dům ale za druhé světové války v roce 1945 zničila americká bomba, a tak se rodiče Gottovi se šestiletým Karlem přestěhovali o dům dál.

    Na místě bombou zničeného domu v Nepomukově ulici, kde Karel vyrůstal, ihned postavili dům nový.
    Autor: Blesk - M. Přibyl, D. Malík, A. Malachovský

  • 2.

    Noční tahy

    Ale to jen dočasně. Ještě týž rok Gottovi přesídlili natrvalo do naší metropole. Prvním Karlovým pražským bydlištěm byla vila v Okrouhlické ulici v Kobylisích, hned nad Bulovkou. Ta má ještě své pamětníky. „Vzpomínám si moc dobře, jak se mladý Kája plížil k ránu domů z kavárny Vltava, kde zpíval. Nechtěl, aby ho nachytal tatínek,” řekl nám Mirek Doležal (90), který v někdejší Okrouhlické, dnes už ulici Ke stírce, stále bydlí.

    To se psal rok 1958. Byly to pražské Kobylisy, kde se z elektrikáře ČKD rodila hvězda. Kdy Karel začal studovat operní zpěv u Konstantina Karenina na konzervatoři, dostal angažmá v Divadle Semafor, získal prvního Slavíka a natočil první samostatnou desku. A především – v Německu se stal Zlatým hlasem z Prahy. A právě tohle zapříčinilo Karlovo třetí stěhování.

    Takhle vypadá dům v Okrouhlické dnes, ulice se přejmenovala Ke Stírce.
    Autor: Blesk - M. Přibyl, D. Malík, A. Malachovský

  • 3.

    Dárek rodičům

    První singl s ústřední písní z filmu Doktor Živago bortil v tehdy (1968) v Západním Německu hitparády, prvního Karlova elpíčka (Die Goldene Stimme aus Prag) se prodalo přes milion kusů! Karel začal koncertovat po německy mluvících zemích, měl velké turné po SNR, a tak si mohl za devizy dovolit udělat rodičům radost a místo kobyliského pronájmu nechal postavit luxusní moderní vilu ve stylu amerického bungalovu s bazénem ve Strašnicích. „Ale tam se mi nikdy dvakrát nelíbilo, a brzy jsem se odstěhoval na Bertramku,“ říká.

    Technologicky byl Karlův bungalov na nejvyšší možné úrovni doby.
    Autor: Blesk - M. Přibyl, D. Malík, A. Malachovský

  • 4.

    Návrat do Plzně

    Z Plzně se Gottovi odstěhovali v roce 1945 a Karel se potom do rodného města vrátil až po 19 letech. „To už byl Karel slavný a Plzeň ho vítala ve velkém. Před koncertem v Divadle Alfa měl dokonce audience na radnici,” vzpomíná rodilý plzeňák Vladimír Remeš (82), který Karla zpovídal pro plzeňskou redakci Československého rozhlasu. „Moc dobře si pamatuji, jak si Karel neodpustil ironickou poznámku, že zlí Američané mu vybombardovali domov... Měl jsem s tím velký problém, neprošlo to cenzurou a musel jsem Karlovy typické ironie vystřihat,” dodává.

    Na místě bombou zničeného domu v Nepomukově ulici, kde Karel vyrůstal, ihned postavili dům nový.
    Autor: Blesk - M. Přibyl, D. Malík, A. Malachovský

  • 5.

    Poprvé v Praze

    Když Karlův tatínek dostal dobrou práci v Praze, rodina Gottova opustila Plzeň. A tato kobyliská vila zažila úplně první počátky Karlova posléze fenomenálního úspěchu. Mimochodem v Kobylisích jednou potkal na tramvajové refýži herečku Evelynu Steimarovou, s níž pak krátce chodil.

    První Karlova pražská adresa v Okrouhlické ulici v Kobylisích.
    Autor: Blesk - M. Přibyl, D. Malík, A. Malachovský

  • 6.

    Zaplatil architekta Folimanky

    Karel tehdy v roce 1969 oslovil věhlasného architekta Jiřího Siegela (†85), autora sportovní haly na Folimance, který mu vyprojektoval včetně interiéru dvougenerační dům. Pojal ho jako americkou vilu s dřevěným stropem v obýváku a s výhledem přes bazén do údolí. Technologicky byl dům na nejvyšší možné úrovni doby. Karel s rodiči se do domu nastěhoval v roce 1971, ale radost z bungalovu netrvala dlouho. Za tři roky dům prodal tehdejšímu ministru stavebnictví Karlu Polákovi a odstěhoval se na Bertramku. „Byly tam opravdu hodně vlhké sklepy, což mi dělalo špatně na hlasivky a, popravdě řečeno, necítili jsme se tam moc dobře,” vysvětluje Karel.

    Poslední Karlova adresa a vila na Bertramce.
    Autor: Blesk - M. Přibyl, D. Malík, A. Malachovský

  • 7.

    Mozartova Bertramka

    Pravý domov, kam se téměř 40 let Karel vracel domů, byl pražský Smíchov, kam pár desítek metrů nad vilou Bertramkou k manželům Duškovým jezdíval W. A. Mozart. Přestože Smíchov zažívá obrovské stavební změny, nebylo zatím nic, co by Gotta »odstěhovalo«. Kdo měl možnost se do vily podívat, ví proč. Dům je na konci slepé ulice. Z terasy je zcela unikátní výhled na Prahu. „Jsem tady rád, když se vracím z dlouhých cest, tak se domů k nám vždycky moc těším. Není to fráze. Je odtud všude blízko a přitom klid, člověk zapomene, že je v Praze,” říkal Karel.

    Hala spojená s obývacím pokojem a jídelnou. Takto to vypadá u Mistra na Bertramce.
    Autor: Blesk - M. Přibyl, D. Malík, A. Malachovský

  • 8.

    První domov: Jevany

    Ve svém životě měl Gott jediné venkovské sídlo – vilu v Jevanech, kterou zakoupil koncem 60. let. Malebné prostředí mělo být především výletním místem pro jeho rodiče. Karel tam ale jezdil jen sporadicky, a když mu zemřela maminka Marie, vilu navštěvoval stale méně. Do Jevan se vydával spíš za kolegy, hitmakerem Karlem Svobodou (†68) a hudebníkem Ladislavem Štaidlem (69). Potom Jevany prodal a na pár let fungovaly jako Gottland, tedy Gottovo muzeum. Chcete celou knihu o Karlu Gottovi? Koupit ji můžete na online iKiosek – vaší ishop trafice. Objednáte-li dopoledne, máte zítra doma ve schránce.

    Ve svém životě měl Gott jediné venkovské sídlo – vilu v Jevanech, kterou zakoupil koncem 60. let.
    Autor: Blesk - M. Přibyl, D. Malík, A. Malachovský

    Fotogalerie
    11 fotografií

    O smrti Karla Gotta čtěte ZDE

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 43

Milan123321: Bude mi 66 pamatuji začátky KG je mi líto jeho i koho rodiny.ze nechtěl stavět barikády,jako pán Hanzlík že má rodinu..kdo neměl ?!!!!uměl pan KG tahat za nitky..pomatuji,jak mne vojenská policie v Sokolově kde jsem bydlel,,,zatkla za rozmnozmnozovani pražských a plzeňský studentů jejich výzvy..měl jsem rodinu..no píšete a emocionálně i davizvem jste ovladatelný.

(08. 10. 2019 17:06)

2Plzenak: 1. kapitola článku je špatně včetně fotografie. Karel Gott se narodil v Plzni do domu v Nepomukově ul. č.55 a přestěhoval se do čísla 53. Dřívejší Nepomukova ulice je ale dnes Slovanská třída. Dnešní Nepomucká třída je až o cca 2 kilometry dále. Fotografie u článku je ze současné Nepomucké ulice.

(06. 10. 2019 15:21)

cepp: Prosím nepište zkratku KG, vždy se leknu, že je to o Klementu Gottwaldovi.

(03. 10. 2019 08:48)

gaysknirem: KG nezsluhuje nadávat ani obdivovat, protože on je prostě a jednoduše "českej". Ke Krylovi skutečně lidsky nedosahuje, ale to více občanů, a mnozí ještě dodnes Kryla nechápou, takže je vlastně všechno OK. KG byl msvého času přínosem, když zpíval přebrané šlágry, které se tu tehdy nehrály. Ovšem nyní vedeTomáš Klus, a ti co něco sami tvoří.

(23. 08. 2014 13:02)

sugarbitter: Mluvíš zřejmě o sobě.On se vyspal s kdekým, ale každého to tak nepoznamenalo. SamozřejměKG taková persona jako byl K Kryl nikdy nebyl, není a nebude. Sám řekl p soobě, že není typ na barikády. Ale sotva by už někod sám o sobě řekl, že je chameleon a prospěchář.

(23. 08. 2014 12:56)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy